Na doorhaling van vijf jaar dreigt nieuwe maatregel voor frauderende accountant
Door Michiel Satink
Zaaknr. 23/1384
Gerelateerd: OM: accountants voor 10 jaar doorhalen
Ze is al voor vijf jaar doorgehaald maar nu dreigt opnieuw een forse maatregel voor de accountant die in 2024 zich ook al voor de strafrechter op verdenking van fraude moet verantwoorden. De voormalig registeraccountant werd nu voor de tuchtrechter gedaagd omdat ze met vervalste stukken ABN AMRO voor een half miljoen euro zou hebben opgelicht.
Op fietsafstand van het centrum van de historische binnenstad van Zutphen staat de statige villa Berkeloord. Gebouwd rond 1864 en in 2020 nog in de verkoop voor een slordige 975.000 euro speelt dit pand een hoofdrol in een nieuw fraudeonderzoek naar de accountant die in 2019 voor 5 jaar werd doorgehaald wegens fraude. Samen met haar toenmalige partner – die in deze zaak voor tien jaar werd doorgehaald – vervalste ze documenten om via de Rabobank een lening van 3,1 miljoen euro te krijgen. Beide accountants waren betrokken bij megarestaurant @Eat in Duiven. Dat pand werd, met onder meer geld uit de lening, voor miljoenen verbouwd maar de zaak met 900 stoelen ging failliet.
Voor zeer vergelijkbare feiten moest de vrouw zich vrijdag andermaal bij de tuchtrechter verantwoorden. Ze kwam niet opdagen, zoals haar advocaat al eerder liet doorschemeren, omdat ze vreest dat wat ze verklaart, tegen haar gebruikt zal worden in de strafzaak. Een toezegging van het Openbaar Ministerie om haar verklaring buiten de strafzaak te houden, trok haar niet over de streep.
In november 2016 deed de toenmalig RA een hypotheekaanvraag bij de ABN AMRO Bank ter grootte van 907.000 euro. Een deel van dat bedrag was bestemd voor de aankoop van villa Berkeloord en een deel was voor een ingrijpende verbouwing bedoeld. Ze stuurde salarisstroken en een werkgeversverklaring mee waaruit bleek dat ze jaarlijks bruto 188.000 euro aan salaris ontving. Ook stuurde ze een bankafschrift van de Lloyds Bank mee waaruit bleek dat ze eind 2015 een bedrag van 121.000 euro op haar spaarrekening had staan. Al met al voldoende voor de hypotheek. Facturen van een klusbedrijf die ze vervolgens indiende, waren voldoende voor uitkeringen in haar bouwdepot. Tot de bank in 2019 doorhad dat er iets niet klopte.
Vervalste stukken
Zo bleek uit navraag bij de Lloyds Bank dat het afschrift vals was: destijds stond er slechts 11.000 euro op de bankrekening. De accountant heeft erkend dat ze het bankafschrift vervalst heeft. Aangiftes Inkomstenbelasting kwamen niet overeen met haar riante salaris. En toen het klusbedrijf geconfronteerd werd met de facturen, gaf de eigenaar aan deze niet te kennen. In een tweede verhoor werd zijn verhaal dat die bedragen wel zijn voldaan. Toen hij geconfronteerd werd met het stempel op de facturen – 'betaald per bank' – kwam hij met een derde verklaring dat deze bedragen deels via de bank waren overgeschreven. Uit de bankgegevens van het klussenbedrijf bleek echter geen enkele overschrijving te vinden.
ABN AMRO deed aangifte van oplichting ter grootte van een half miljoen euro. De villa moest mevrouw inleveren, vandaar dat deze in 2020 weer te koop kwam te staan. De strafzaak dient vermoedelijk in 2024. “Mevrouw heeft wederom in ernstige mate in strijd met de fundamentele beginselen van haar beroep gehandeld'', zei Lieke Brouwers namens het OM. “En dit is niet voor het eerst. Er is maar één maatregel die recht doet aan de feiten, en dat is een doorhaling voor de maximale duur van tien jaar.''
Dubbele doorhaling
Is de vrouw wellicht door anderen onder druk gezet, wilde de tuchtrechter weten. Het OM weet dat niet. En hoe gaat de Nba om met een accountant die voor vijf jaar is doorgehaald? Als de tuchtrechter meegaat in de eis dan komt daar een maatregel van tien jaar bovenop. Niemand in de rechtszaal had daarop het antwoord, mogelijk omdat dit nooit eerder is voorgekomen.
De Accountantskamer doet binnen twaalf weken uitspraak.