Voor steenrijk echtpaar dreigt bedelstaf ‘na uitblijven waarschuwingen’
Door Michiel Satink
Zaaknrs. 22/790 | 22/791
De kapitale villa met ooit een waarde van 1,3 miljoen euro staat al te koop. Een bejaard echtpaar ziet zich geconfronteerd met een mogelijk oninbare rekening-courantverhouding van hun holding met het bedrijf van de man. Een schuld die inmiddels tot ruim boven de vier miljoen euro is opgelopen. Pas eind 2019, met het aantreden van een nieuwe accountant, werd het echtpaar dat bedrag duidelijk, zei advocaat Eliana Tuin namens klagers maandag in de Accountantskamer. De kernvraag van haar betoog: waarom is dit echtpaar niet eerder gewaarschuwd door de accountant?
De man van het stel was een gewiekst zakenman die eind jaren '90 twee evenementenhallen verkocht en later een paar jaar een camping en haven exploiteerde. Hij investeerde in vastgoed in Turkije en in de riante villa in Bakel, met een interieur vol goud, een jacuzzi en een parkeerkelder voor zes auto's. Die villa staat nu te koop en de appartementen in Turkije zijn, gezien de gierende inflatie daar, amper wat waard.
Sinds 1996 was het echtpaar verbonden aan het accountantskantoor waarvan twee accountants zijn aangeklaagd. In een brief uit augustus 2014 zou het echtpaar al nadrukkelijk gewaarschuwd zijn over de hoog opgelopen rekening-courantschuld. “Maar die brief is nooit verstuurd'', zei advocaat Tuijn. Uit een verslag van een bespreking uit 2017 moet een waarschuwing te lezen zijn. Als dat al het geval is, dan is die waarschuwing al te laat, zei de raadsvrouw. Toen was immers de werkmaatschappij al verkocht en was duidelijk dat er geen nieuwe inkomsten meer volgden. Het moet de twee accountants volgens de raadsvrouw duidelijk zijn geweest dat hun twee cliënten op financieel gebied van toeten noch blazen wisten. Waar bleef dan toch dat indringende advies die schuld af te bouwen?
Volgens advocaat Thomas Munnik is dat advies wel degelijk herhaaldelijk gegeven. “Maar kennelijk koos het echtpaar ervoor die adviezen niet op te volgen. Dat is een eigen keuze met een eigen verantwoordelijkheid.'' De aangeklaagde registeraccountant heeft meermaals op de risico's gewezen. “Misschien zijn ze er eind november 2019 pas echt van doordrongen geraakt'', zei hij over het moment waarvan de klagers menen dat ze pas op de hoogte van het probleem waren.
Volgens Munnik schetste de raadsvrouw van de verdediging een beeld van een relatie tussen klagers en beklaagden die 'het zakelijke oversteeg'. Zo ging de RA mee naar Turkije om daar onroerend goed te bekijken. Hij heeft zich niet laten fêteren, zei hij hierover, en diende gewoon een factuur in. In de jaarrekening is ook in één oogopslag de rekening-courant te zien. “De jaarrekening is telkens besproken en daarna ondertekend. Het echtpaar koos er kennelijk voor niets te doen met die aansporingen van mijn cliënt en ging niet tot een substantiële aflossing over. Het is misleidend te stellen dat de registeraccountant ze nooit heeft gewaarschuwd'', aldus de raadsman. Tijdens de vragenronde bleek ook hoe het kantoor afscheid had genomen van de cliënten. Een aflossing van een lening werd niet gebruikt om de rekening-courant te verlagen maar werd heimelijk op een ABN AMRO-rekening gestort. Bij toeval ontdekte het kantoor dit. Het was extra opvallend omdat het echtpaar alleen maar bij de Rabobank bankierde.
Toch is dat niet zo direct tegen de klagers gezegd. “Dat was omdat meneer soms vreselijk uit zijn slof kon schieten'', zei de tweede aangeklaagde accountant. Allebei blijven ze er bij naar eer en geweten hun werk gedaan te hebben.
De uitspraak: Dreigende bedelstaf of niet, vermogend echtpaar was voldoende gewaarschuwd