Tuchtrechter legt accountant in witwaszaak waarschuwing op
De tuchtklacht dat hij potentiële fraude had moeten melden, is echter afgewezen.
Zaaknr. 17/2276
Eerder over deze zaak verschenen:
– OM wil maatregel tegen accountant in witwaszaak
– ING vond enorme geldstroom 'niet verdacht'
– Doorzoeking bij KPMG in Amstelveen om witwaszaak
– Geschuif met 322 miljoen dollar via 'nepbedrijven' met vervalste jaarrekeningen
Dat bleek maandag uit de uitspraak van de tuchtrechter. In de witwaszaak Cymbal zou 270 miljoen euro (320 miljoen dollar) zijn witgewassen. De verdachten in de strafzaak – waarvan de accountant geen deel uit maakt – hadden volgens het OM als dekmantel een handel in lingerie. Venezolanen kochten met creditcards op papier lingerie maar kregen dollars geleverd. Die dollars verdwenen vervolgens met grote winsten op de zwarte markt in Venezuela waar de handel in vreemde valuta aan banden is gelegd.
De vier familieleden en hun handlangers zouden hier 20 miljoen euro mee verdiend hebben. Op beelden van het Landelijk Parket, geplaatst op YouTube, zijn tientallen creditcards en vele pinapparaten te zien tijdens een inval op 6 juli 2015 op Curaçao. Het gaat om de inmiddels gestaakte onderneming CPG Worldwide NV, sinds juli 2009 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven aan de Cruqiuskade te Amsterdam. Ook de sinds juli 2004 ingeschreven Caribbean Distributors Group wordt hier genoemd als 'valse onderneming'.
Aanvankelijk zouden de bedrijven farmaceutische producten verhandelen, later werd dat kleding. Maar niets van die handelsactiviteiten vond daadwerkelijk plaats, meent het Landelijk Parket van het OM. Verkoopfacturen werden uit de duim gezogen om de inkomende geldstromen af te dekken. Het OM vermoedt dat de jaarrekeningen van die bedrijven vervalst zijn. En hier zou de bij de Accountantskamer gedaagde accountant een rol in gespeeld hebben. De accountant, in Brabant opgeleid maar kennelijk de laatste jaren voornamelijk op de Antillen werkzaam, staat als AA ingeschreven bij de NBA.
De accountant stelde de jaarrekeningen van dit bedrijf samen. Miljoenen dollars aan contanten werden op de bankrekening bijgeschreven. Daar had hij nader onderzoek naar moeten doen, vindt de tuchtrechter. Van het bewust negeren van fraudesignalen, waarover het OM klaagde, is volgens de rechter geen sprake. Volgens het OM is het ,,verstrekken van contanten tegen een creditcardbetaling illegaal bankieren''. Volgens de tuchtrechter heeft het OM deze klacht onvoldoende onderbouwd. Zo heeft de accountant toegelicht dat de Centrale Bank, de regering en het parlement wisten dat inwoners uit Venezuela op grote schaal dollars kwamen wisselen. Het klachtonderdeel dat de accountant 'talloze red flegs' negeerde, is mede hierom ongegrond verklaard.
De strafzaak dient in juli in Zwolle. De rechtbank trekt er vier dagen voor uit.
Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle