Tuchtrecht: zware straffen voor PE-recidivisten

41 accountants in de fout: berispingen en doorhalingen tot een half jaar.

De  Accountantskamer heeft strenge maatregelen opgelegd aan 41 accountants die hun Permanente Educatie (PE)-verplichtingen niet zijn nagekomen. De zwaarste straffen zijn opgelegd aan recidivisten die herhaaldelijk hebben verzaakt.

Eén accountant kreeg een doorhaling voor de duur van zes maanden, terwijl een andere accountant een doorhaling van één jaar opgelegd kreeg. Deze strenge maatregelen zijn genomen omdat zij zich herhaaldelijk niets hebben aangetrokken van hun PE-verplichtingen en eerdere uitspraken van het tuchtcollege.

Daarnaast kregen drie andere accountants een tijdelijke doorhaling van één maand opgelegd vanwege recidive. Deze accountants hadden in het verleden al overtredingen begaan en bleven opnieuw in gebreke.

Twintig accountants ontvingen een berisping. Ondanks dat zij geen PE-portfolio hadden opgesteld, werd dit beschouwd als een eenmalig incident door veranderingen in de PE-systematiek. Zestien accountants kregen een waarschuwing opgelegd omdat zij wel PE-activiteiten hadden verricht in 2022, maar geen PE-portfolio hadden opgesteld.

De NBA had in totaal 54 klachten ingediend, maar trok er 12 in voorafgaand aan de zitting. Tijdens de zitting op 21 juni 2024 werd nog één klacht ingetrokken na verweer van de betrokken accountant. De resterende 41 klachten werden allemaal gegrond verklaard.

Gerelateerde artikelen