Tuchtrecht: Vastgoedbaas Lips veroordeeld voor faillissementsfraude
De Brabantse zakenman Roger Lips is vrijdag tot 4 jaar cel veroordeeld voor grootschalige faillissementsfraude. De voormalig accountant van zijn concern noemde een van de fictieve miljoenenschulden al ‘een gouden drol van 2 miljoen’.
- Zakenman Roger Lips veroordeeld voor faillissementsfraude.
- Lips sluist miljoenen weg, schuld loopt op tot 757 miljoen.
- Lips en vrouw krijgen celstraf, zijn vrijgesproken van witwassen.
Voordat uiteindelijk ABN Amro in 2013 Lips persoonlijk failliet liet verklaren, waarna een kluwen aan bedrijven ook failliet ging, begon de vastgoedbaron volgens het Openbaar Ministerie met ‘het grote schuiven met miljoenen’. Terwijl zijn vastgoedimperium in 2013 uiteindelijk een schuldenlast van 320 miljoen euro achterliet, was lips samen met zijn vrouw achter de schermen druk doende miljoenen achterover te drukken. Uiteindelijk wisten ze zo 11 miljoen euro weg te sluizen.
De stichting had volgens Lips en zijn vrouw recht op die auto’s omdat het een vordering had op het concern. Maar die schuld bestond helemaal niet.
Verdwenen miljoenen
Die verdwenen miljoenen bestond uit dertien kapitale auto’s en een Mercedes van 320.000 euro, de inboedels van een kasteel uit Vught en een villa uit Budel, de opbrengst van een chalet met grond in Zwitserland en miljoenen uit de Canadese firma van Roger Lips. De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat een groot deel van die miljoenen verdween door middel van het opstellen van fictieve schulden. Lips stond opeens op papier voor miljoenen in het rood bij zijn vrouw. Die schuld werd vereffend onder meer door zijn luxe wagenpark – met een geschatte waarde van tussen de 1,2 en 2 miljoen euro – in 2011 eigendom te maken van de stichting De Vijf Musketiers die de belangen van de kinderen van Lips beheert. Diezelfde dag werden de wagens voor 26.000 euro doorverkocht aan een Zwitsers bedrijf, waarvan Lips enig eigenaar was. Uiteindelijk liet hij de dertien wagens – Mercedessen, Porsches en een Ferrari – in 2014 via de haven van Antwerpen verschepen naar Dubai waar Lips sinds 2014 woont.
Waardeloze aandelen
De stichting had volgens Lips en zijn vrouw recht op die auto’s omdat het een vordering had op het concern. Maar die schuld bestond helemaal niet. De voormalig Chief Financial Officer van de Lips Capital Group, en inmiddels partner bij Deloitte, omschreef deze vordering als ,,een gouden drol van 2 miljoen”. Die vordering was ontstaan nadat de stichting in 2003 feitelijk voor niets voor 5 miljoen euro aan aandelen in het Lips-concern verwierf. In 2010 koopt het concern die aandelen terug, maar dan wel tegen de waarde uit 2008. ,,De onroerendgoedmarkt was juist ingestort. Zo werden waardeloze aandelen voor de hoofdprijs ingekocht”, zei de officier van justitie in april in de rechtszaak.
Een van de grootste faillissementen
Het faillissement van de meer dan honderd bedrijven van Lips is een van de grootste in ons land. De totale schuld van de Lips Capital Group was op zijn grootst 757 miljoen euro, waarvan SNS met 359 miljoen het grootste aandeel had. De bank kwam diep in de problemen door dit faillissement. Beide verdachten verschenen niet in de rechtszaal. Ze hebben zo geen verantwoordelijkheid genomen en dat neemt de rechtbank ze zeer kwalijk, staat in het vonnis. De vrouw van Lips, Astrid van S., kreeg achttien maanden cel. Lips zelf was in maart 2022 nog door dezelfde rechtbank veroordeeld tot acht maanden cel voor het achterhouden van informatie in het faillissement. Beide verdachten zijn wel vrijgesproken van witwassen en van de verdwijning van de inventaris van het luxe kantoorpand in Vught.
Opgelegde celstraffen
De opgelegde celstraffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie. Lips en zijn vrouw verzochten de rechtbank eerder wel om de meerdaagse zaak via videoverbinding te volgen, maar dat werd afgewezen. “Ze kiezen ervoor om zich vrijwillig te onttrekken aan justitie in Nederland”, aldus de rechtbank toen. Lips zelf heeft altijd ontkend dat hij een faillissement aan zag komen.
Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.