Tuchtklacht tegen CEO Rabobank om renteswaps
Volgens Renteswapschadeclaim stelde Draijer in een interview in het Algemeen Dagblad dat uit eigen onderzoek niet was gebleken dat de Rabobank valsheid in geschrifte pleegde bij de afhandeling van renteswapdossiers. “Hiermee werd door de heer Draijer verzwegen dat, enkele weken voor het uitkomen van het artikel in het AD, de dossiers van de stichting waarin was geantedateerd door de AFM voor wederhoor bij de Rabobank waren neergelegd,” aldus de stichting. Hiermee heeft Draijer volgens Renteswapschadeclaim in strijd met de door hem afgelegde bankierseed gehandeld.
Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting Renteswapschadeclaim: ”De stichting heeft kort geleden melding gemaakt van het feit dat de Rabobank ondernemers handtekeningen liet zetten onder oude documenten, waardoor het leek alsof de handtekening al jaren geleden was gezet. Door in de krant aan te geven dat uit eigen onderzoek van de Rabobank niet blijkt dat er sprake is van valsheid in geschrifte, zegt de Rabobank impliciet dat zijzelf – en niet de stichting – de waarheid spreekt. Daarom zien wij ons nu genoodzaakt met de feiten naar buiten te treden en vragen wij om een formele bevestiging van ons standpunt via een tuchtklacht”.
Renteswapschadeclaim is met meerdere banken in een juridische strijd verwikkeld, omdat de stichting via de rechter schadevergoedingen probeert af te dwingen voor mkb-ondernemers die zich gedupeerd voelen vanwege aan hen verstrekte renteswaps. De complexe producten zijn bedoeld om renterisico’s af te dekken. Banken hebben bij de verkoop ervan echter vaak een te rooskleurig beeld geschetst van de risico’s, waardoor sommige bedrijven in de problemen zijn gekomen.