Tuchtklacht tegen accountants VWGNijhoff om Centurion

De stichting Beleggersbelangen Centurion, waarin bijna 700 gedupeerde beleggers zich hebben verenigd, heeft bij de Accountantskamer een tuchtklacht ingediend tegen twee accountants van VWGNijhoff. Ze zouden de beroepsregels voor accountants hebben geschonden door beleggers van het obligatiefonds Centurion te misleiden.

In 2014 ging Centurion failliet. Volgens het Openbaar Ministerie zijn beleggers door fraude tientallen miljoenen euro’s kwijtgeraakt. Bij beleggingsproducten in onder meer onroerend goed in Costa Rica kregen klanten valse informatie. Daarbij zouden inleggelden zijn gebruikt om fictieve rendementen uit te keren. Bij het faillissement van Centurion deed de curator aangifte van mogelijke faillissementsfraude. Inleggelden zouden, in het zicht van het faillissement, zijn gebruikt voor een ander bedrijf.

In een nieuwsbrief meldt stichting Beleggersbelangen Centurion dat VWGNijhoff, de accountant van Centurion, aansprakelijk wordt gesteld en een tuchtklacht aan de broek krijgt: “Mede dankzij een financiële bijdrage van DAS en een voorschot uit de boedel, via de curator, heeft Jan Willem van der Velden de rol kunnen onderzoeken van VWGNijhof, de accountant van Centurion. Dit heeft geleid tot een aansprakelijkstelling en een tuchtklacht. Eind mei heeft de Stichting VWGNijhof en de betrokken accountants aansprakelijk gesteld voor de schade van de beleggers. Daarnaast hebben de Stichting en de curator tezamen een tuchtklacht ingediend bij de Accountantskamer. Deze klacht betreft de dubieuze rol die de accountants van VWGNijhof hebben vervuld.”

Gerelateerde artikelen