Toshiba belooft verandering van bedrijfscultuur en governance

In de naweeën van het enorme boekhoudschandaal dat Toshiba getroffen heeft belooft de onderneming iets te gaan doen aan de zwakke interne governance en een aantal negatieve aspecten van de Japanse bedrijfscultuur.
Nadat bijna het hele hogere management van Toshiba ontslag genomen had, toen bekend was geworden dat de onderneming jarenlang stelselmatig de winstcijfers verfraaid had,  heeft de onderneming nu beloofd cruciale veranderingen aan te brengen in haar Finance-department.  Op 29 juli werd een hele reeks maatregelen bekend gemaakt. 
 
De voorzitter van de Board van Toshiba, Hisao Tanaka moest net als zijn twee voorgangers diep door het stof, en duizend excuses uitspreken voor het financiële fiasco, dat het gevolg was van de fraude. Uiteindelijk moest ruim de helft an de board of directors het veld ruimen.
 
Wat opvalt is de zware nadruk die het veranderen van de ‘cultuur’ van Finance krijgt, naast een sterkere governance-structuur.  Het was inmiddels overduidelijk, dat die twee aspecten fors hadden bijgedragen aan het boekhoud-drama. Niemand durfde het topmanagement tegen te spreken, toen het lagere managers de opdrachten gaf om de cijfers maar op te poetsen, als die durfden te klagen dat de doelstellingen die hen opgelegd werden niet realistisch waren. 
 
Meer over hoe het zo ver heeft kunnen komen via www.financialdirector.co.uk/
Gerelateerde artikelen