Top Britse advocaten- en accountantskantoren: alleen voor kakkers

De voorzitter van de Social Mobility and Child Poverty Commission zegt dat deftige kantoren kandidaten een bekaktheidstest laten doen.
Groot Brittannië kent een Social Mobility and Child Poverty Commission, ofwel een commissie die sociale mobiliteit bevordert (dat wil zeggen, alleen naar boven natuurlijk!) en (zo) armoede onder kinderen wil bestrijden. Voorzitter Alan Milburn, voorheen Labour-parlementslid voor Darlington, is een kleurrijke socialist van de oude stempel. Als jongeman runde hij een links-radicaal boekwinkeltje, dat ‘Days of Hope’  heette – maar in de stad bekend stond als ‘Haze of Dope’.
 
Deze Milburn heeft nu de deftige advocaten- en accountantskantoren in het VK ervan beschuldigd, dat zij bij hun werving en selectie systematisch jonge kandidaten uit de arbeidersklasse buitensluiten. 
Uit een onderzoek naar de praktijken van dertien van dergelijke ‘posh’ kantoren bleek dat 70% van de vacatures bij die organisaties vorig jaar vervuld werd door kandidaten die tenminste een dure privé- of een deftige openbare school hadden bezocht.
En daaruit blijkt, aldus de voorzitter, dat deze bedrijven geen meritocratisch systeem van werving en selectie hanteren, laat staan een democratisch. 
 
“Daarmee doen zij zichzelf tekort, want ze missen op die manier véél talent en houden die vreselijke tweedeling van de Britse maatschappij nog langer overeind!”
 
Gerelateerde artikelen