Top 25 kantoren: nauwelijks vrouwen in de top

Tegenwoordig bestaat er duidelijk consensus: diversiteit is cruciaal, voor winstgevendheid, voor beter risicomanagement, voor compliance aan wet- en regelgeving. Waarom weten de 25 grootste accountants dat nog niet?
Ondanks of in weerwil van hun pretenties, dat zij  de favoriete en beste adviseurs zijn van het grote (en kleine) bedrijfsleven, blijken accountantskantoren zelf er nog niet echt in te slagen om ook in hun hoogste managementlagen een redelijke afspiegeling van de bevolking te realiseren. Van de 25 grootste geeft zelfs slechts een tiental überhaupt informatie over de aantallen vrouwelijke partners.
Bij die tien is het gemiddelde percentage vrouwelijke partners 17,9%; maar dat gemiddelde is het resultaat van enorme onderlinge verschillen, van 20% bij KPMG (18% bij Deloitte en Nexia) tot 7% bij IAPA. En uit het stilzwijgen van de overige 15 concludeert CCH Daily dat dáár dat gemiddelde zeker niet gehaald zal worden.
 
Big Four kantoor KPMG windt er geen doeljes om. “Voor ons is het echt een strategisch issue, we moeten er snel meer werk van maken. Als wij onze teams anders samenstellen dan onze klanten, dan zullen we dat onherroepelijk merken. Niet alleen vanuit moreel opzicht is diversiteit belangrijk, zakelijk gezien is het gewoon ‘noodzakelijk’!"
 
Beursgenoteerde ondernemingen met puur mannelijke directies lopen ruim een half mniljard euro aan inkomsten mis, berekende Grant Thornton vorig jaar in een rapport met de titel  Women in business: the value of diversity. Maar slechts 576 van de 3087 partners van Grant Thornton International zijn vrouwen!
 
In de steeds nijpender wordende strijd om toekomstig talent zouden juist accountants meer moeten doen alleen lippendienst bewijzen aan een zo belangrijke ontwikkeling als diversiteit… 
Het CCH-onderzoek is helaas alleen  te downloaden door abonnees.
 
Global networks and associations – number of women partners 
Gerelateerde artikelen