Top 10 best gelezen artikelen 2018

Onthullende tuchtrechtzaken, belastingplannen en verbetervoorstellen van jonge accountants. Dit zijn de best gelezen artikelen van heel 2018.

10. Faillissement Boer & Croon: “Accountant had nooit handtekening mogen zetten”
Het faillissement van het gerenommeerde adviesbureau Boer & Croon in 2014 dreunt nog na in de rechtszaal. Curator Stephan van de Kant beschuldigt twee accountants van KMPG kort gezegd van ondeugdelijk werk bij de controle van de jaarrekeningen 2011 en 2012 en daagde ze voor de Accountantskamer.

09. ‘Houders stamrecht bv’s diep in de problemen’
Duizenden houders van een stamrecht BV dreigen in de problemen met de fiscus te komen. Ze bereiken binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd wat betekent dat ze belasting over hun ingelegde ontslagvergoeding moeten betalen, maar hebben dit geld helemaal niet meer.

08. Accountancysector verliest initiatief bij de hervorming
Minister Hoekstra van Financiën vindt dat de hervormingen bij de accountants te langzaam gaan en bereidt een nieuwe ingreep in de sector voor.

07. NBA wil accountant met spoed laten doorhalen
Via een spoedprocedure verzocht accountantsorganisatie NBA om een accountant tijdelijk door te halen. Het is pas de tweede spoedmaatregel in zijn soort die bij de Accountantskamer is aangevraagd.

06. 9 ton boete voor Baker Tilly Berk
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete uitgedeeld van 900.000 euro aan accountantsorganisatie Baker Tilly Berk.

05. Accountant FC Twente mag niet werken
De accountant van voetbalclub FC Twente is voor een maand doorgehaald. Dat bepaalde de Accountantskamer vrijdag.

04. Tuchtzaak: declaratiegedrag accountant onder vuur
Een opgestapte klant liet onderzoek verrichten naar het declaratiegedrag van zijn accountant. Maar dat rapport leidde maandag bij de tuchtrechter tot alleen maar meer vragen. “Dergelijke opdrachten wens ik in de toekomst niet meer te verrichten.''

03. Daan van der Poel (Vanhier Accountants): “Uurtje-factuurtje zeer gevaarlijk”
“Je kan wel frontoffice adviseur willen zijn, maar met een overheersend blauwe drijfveer gaat het hem niet worden.”

02. Jonge accountants: 11 maatregelen ter verbetering van accountantsberoep
De Vereniging van Accountancy Studenten (VAS) heeft een checklist opgesteld met 11 verbeteringen die het vertrouwen in de beroepsgroep moeten herstellen.

01. Belastingplan 2019: wat verandert er?
Op 18 september 2018 is het Belastingplan 2019 bekend gemaakt. Het bestaat uit acht afzonderlijke fiscale wetsvoorstellen met tal van wijzigingen voor particulieren, MKB-bedrijven en multinationals. Veel maatregelen waren al aangekondigd in het Regeerakkoord, maar er zijn ook ‘nieuwe’ wijzigingen te melden.