Top 10 artikelen september 2018

Welke artikelen konden accountants en administrateurs vooral waarderen de afgelopen maand (september, 2018)? Een overzicht met de highlights van AccountantWeek.

1. Prinsjesdag 2018: Kabinet maakt meeste geld vrij voor de zorg
41 procent van de Nederlanders verwacht dat de huidige regering aankomend jaar het meeste geld vrijmaakt voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

2. Belastingplan 2019: maatregelen op een rij
Hoe raakt het Belastingplan 2019 ondernemers in hun portemonnee? Alle fiscale plannen op een rij. Op dinsdag 18 september presenteerde het kabinet-Rutte 3 de de begroting voor 2019 en het daarbij behorende Belastingplan.

3. Belastingplan 2019: wat verandert er?
Op 18 september 2018 is het Belastingplan 2019 bekend gemaakt. Het bestaat uit acht afzonderlijke fiscale wetsvoorstellen met tal van wijzigingen voor particulieren, MKB-bedrijven en multinationals. Veel maatregelen waren al aangekondigd in het Regeerakkoord, maar er zijn ook ‘nieuwe’ wijzigingen te melden.

4. Externe verslaggeving – een vak apart!?
In de accountantsopleiding zijn de vakken Controleleer (Audit & Assurance) en Externe verslaggeving twee separate kernvakgebieden van de opleiding. Hoewel het begrijpelijk is dat deze kernvakken separaat aan de orde komen tijdens de opleiding, bestaat er ook een grote samenhang tussen deze vakgebieden. 

5. Vriendendienst levert tuchtklacht op
Een vriendendienst die de registeraccountant niet snel meer verleent, zei zijn advocaat Jan Garvelink maandag op de zitting bij de Accountantskamer. Een collega bij de SRA lag in scheiding. Ze vroeg haar collega om raad. De beklaagde RA wilde best als mediator optreden, net als de zus van de klager deed. Het doel was de scheiding snel en makkelijk af te wikkelen. De twee waren in gemeenschap van goederen getrouwd, dus veel discussie verwachtte de beklaagde niet. Tot de collega met e-mails van haar ex-man aan kwam zetten… 

6. Belastingplan 2019: Goed en slecht nieuws voor ondernemingen
Een aanpassing in box 2 en btw-verhoging, twee maatregelen die ondernemingen geld gaan kosten. Maar het belastingplan 2019 bevat ook goed nieuws.

7. MKB zegt vertrouwen in kabinetsbeleid op
Ondernemers zeggen massaal het vertrouwen in het huidige kabinet op: liefst 84 procent denkt dat het beleid van de regering geen positief effect op het eigen bedrijf zal hebben.

8. 'Vennootschapsbelasting daalt in stappen vanaf 2019'
De vennootschapsbelasting gaat vanaf volgend jaar in stappen omlaag van 25 procent dit jaar naar 22,5 procent in 2021. Volgend jaar daalt het hoge tarief al met 0,7 procent en het lage tarief met 1 procent. Dat staat in de Miljoenennota die minister Hoekstra morgen presenteert en die in bezit is van Financieel-Management.nl. 

9. Orthocenter hekelt inadequate waardering door RA/RV
Een RA, tevens Register Valuator (RV), heeft bij de waardering van Orthocenter flinke steken laten vallen… Mede daardoor dreigt er voor de landelijk opererende orthodontie- en tandartsketen nu mogelijk een forse schadeclaim. Dat betoogde de advocaat van het bedrijf maandag bij de Accountantskamer. 

10. "Accountantskantoor mede debet aan familieruzie"
Partijdigheid van medewerkers van een accountantskantoor is een van de oorzaken van een familietwist die is ontstaan nadat de eigenaren van een ICT-bedrijf deze onderneming begin 2016 verkochten aan een nicht en haar echtgenoot.

Gerelateerde artikelen