Vriendendienst levert tuchtklacht op

Een vriendendienst voor een collega die in scheiding lag liep voor de voorzitter van de SRA uit op een tuchtzaak.

Zaaknr. 18/807

Een vriendendienst die de registeraccountant niet snel meer verleent, zei zijn advocaat Jan Garvelink maandag op de zitting bij de Accountantskamer. 

Een collega bij de SRA lag in scheiding. Ze vroeg haar collega om raad. De beklaagde RA wilde best als mediator optreden, net als de zus van de klager deed. Het doel was de scheiding snel en makkelijk af te wikkelen. De twee waren in gemeenschap van goederen getrouwd, dus veel discussie verwachtte de beklaagde niet. Tot de collega met e-mails van haar ex-man aan kwam zetten… 

De eerste keer waarschuwde hij haar nog en de tweede keer gaf hij aan deze mails niet langer onder ogen te willen zien. Volgens de klager was dit al te laat. De klager meent dat zijn ex-vrouw met die mails van hem vertrouwelijke informatie op onrechtmatige wijze had verkregen. En deze vervolgens aan de accountant had doorgespeeld. Dat had voor de beklaagde reden moeten zijn zich terug te trekken, zei hij maandag tegen de tuchtrechter. Hij meende dat de beklaagde de klacht bagatelliseert. Het was geen vriendendienst, stelde hij: de accountant trad wel degelijk als adviseur op. “Die mails bevatten voor de onderhandelingen relevante informatie.''

De klachtencommissie van de NBA boog zich ook al over dit voorval. De commissie vond niet dat de accountant fout zat. Het is “een weeffout in het tuchtrecht'' dat de klacht nu ook bij de tuchtrechter werd voorgelegd, zei advocaat Garvelink. 

De klachtencommissie gaf in haar uitspraak aan dat het jammer was dat de accountant niet alles had vastgelegd. “De vraag of er een verplichting zou bestaan tot dossiervorming moet je beoordelen naar de omstandigheden van de gedragingen. Als uw buurman langskomt met zijn aangifte en u beantwoordt een vraag, of je pleegt een belletje, dan leg je geen dossier aan'', gaf de advocaat als voorbeeld. 

Zijn cliënt speelde de rol van 'verstandige buitenstaander' in deze kwestie. “Hij zag dat een collega zichtbaar leed onder de echtscheiding en besloot af en toe van gedachten te wisselen. Hij bood een luisterend oor.'' 

De mails waren voor de inhoud van de scheiding niet van belang, zei de raadsman.

Uitspraak over circa 15 weken.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle 

Lees hier meer over tuchtrechtzaken en uitspraken

Gerelateerde artikelen