Top 10 artikelen oktober 2019

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) wist in oktober veel lezers te trekken, alsook de ontknopingen van verschillende opvallende tuchtzaken.

10. 'Partijdige' Accountantskamer gewraakt
Is er sprake van een professionele dienst als een accountant uit rechtvaardigheidsgevoel meent een kennis financieel bij te moeten staan? Door die vraag niet eens tijdens de zitting te stellen toonde de Accountantskamer zich vooringenomen, meent een beklaagd accountant. Dus werd de tuchtrechter gewraakt.

9. 'Toezicht AFM verworden tot ticking the box exercitie'
De CTA (Commissie Toekomst Accountancy) publiceerde op 1 oktober een rapport met voorlopige bevindingen.

8. Belastingdienst beantwoordt drie belangrijke vragen over KOR
De deadline voor deelname aan de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) nadert. Ondernemers en organisaties met een omzet tot en met 20.000 euro kunnen hier per 1 januari 2020 gebruik van maken.

7. Onderzoek naar EY voor Thomas Cook-faillissement
De Britse toezichthouder op de boekhoudsector (FRC) onderzoekt of accountants- en adviesbureau EY (Ernst & Young) fouten heeft gemaakt bij het beoordelen van de boeken van Thomas Cook.

6. ‘Nalatigheid’ RA berokkende bedrijf ‘grote schade’
Een IT- en telecombedrijf uit Amsterdam heeft ‘grote schade’ geleden door ‘onzorgvuldig en niet vakbekwaam’ werk van zijn RA en diens voorgangers. Ook heeft de accountant niet integer gehandeld. Dit betoogde de directeur van de onderneming maandag bij de Accountantskamer.

5. Opnieuw klacht tegen gewaarschuwde AA melkveehouderij
De Accountantskamer legde de AA in 2017 een waarschuwing op – een uitspraak die bij het College van Beroep voor bedrijfsleven grotendeels overeind bleef. De zaak draait om de beëindiging van een VOF, een melkveehouderij, in februari 2016. De affaire is uitgelopen op een heus familiedrama.

4. Vijf ton tot twee miljoen voor woning in oud KPMG-kantoor
Geïnteresseerden in een appartement in het te transfomeren oud-KPMG-kantoorgebouw in Amstelveen kunnen vanaf vijf ton inschrijven. Dat meldt de website AmstelveenZ. Op het oude KPMG-pand, dat ook bekend staat als De Bovenlanden, zijn grote doeken opgehangen waaruit duidelijk wordt dat het nieuwe wooncomplex met 300 appartementen 'The Mayor' gaat heten.

3. 'AA verzaakte zorgplicht en berokkende fikse schade'
De voormalige eigenaresse van een loon- en grondverzetbedrijf uit Zuid-Holland en haar kinderen hebben ‘aanzienlijke vermogensschade’ – zo’n 850.000 euro – opgelopen door toedoen van de accountant van deze onderneming. Dat betoogde de adviseur van de vrouw vrijdagochtend bij de Accountantskamer. 

2. WAB-checklist: wat er voor 1 januari moet gebeuren
Op 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. Daardoor kunnen de rechten en plichten van iedere werkgever en werknemer in Nederland veranderen.

1. 'Hardleerse' Kubus-RA voor 1,5 jaar geschorst
De Accountantskamer heeft de inschrijving van een RA van Kubus administratie en advies voor 1,5 jaar doorgehaald.