Onderzoek naar EY voor Thomas Cook-faillissement

De Britse toezichthouder op de boekhoudsector (FRC) onderzoekt of accountants- en adviesbureau EY (Ernst & Young) fouten heeft gemaakt bij het beoordelen van de boeken van Thomas Cook.

Het onderzoek komt na het bankroet van de reisgigant, dat duizenden banen kostte en hordes toeristen in de problemen bracht op hun vakantiebestemmingen.

De cijfers van Thomas Cook over het afgelopen jaar staan centraal in het onderzoek van de FRC. Maar als er aanwijzingen zijn dat een groter onderzoek nodig is, zal dat worden opgestart.

Toezichthouders nemen grote accountantskantoren de laatste tijd vaker onder de loep in verband met soortgelijke verdenkingen. Het komt meer voor dat accountants jaarrekeningen van bedrijven goedkeuren vlak voordat die ondernemingen bankroet worden verklaard. Zo deed de FRC onderzoek naar KPMG die herhaaldelijk zijn handtekening zette onder de jaarrekeningen van bouwreus Carillion die uiteindelijk ten onder ging.

Thomas Cook Nederland is gisteren door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Voor de circa tweehonderd medewerkers is collectief ontslag aangevraagd. In de komende weken zal de curator in gesprek gaan met potentiële kopers voor het bedrijf of onderdelen daarvan. Er zouden zich al enkele geïnteresseerden hebben gemeld.

Een en ander heeft Thomas Cook Nederland in een persverklaring naar buiten gebracht. In de afgelopen week is nog gezocht naar mogelijkheden voor Thomas Cook Nederland om zelfstandig of in samenwerking met Thomas Cook-bedrijven in andere Europese landen verder te gaan. Maar dit is niet gelukt, waardoor het bedrijf naar eigen zeggen geen andere keus had dan faillissement aan te vragen voor de Nederlandse organisatie.

Gerelateerde artikelen