Top 10 artikelen november 2018

Welke artikelen konden accountants en administrateurs vooral waarderen de afgelopen maand (november, 2018)? Een overzicht met de highlights van AccountantWeek.

1. Accountancysector verliest initiatief bij de hervorming
Minister Hoekstra van Financiën vindt dat de hervormingen bij de accountants te langzaam gaan en bereidt een nieuwe ingreep in de sector voor.

2. CFO Pathé was eerder niet professioneel kritisch
CFO Edwin Slutter van opgelichte bioscoopexploitant Pathé, werd als extern accountant bij KPMG uit het accountantsregister is geschrapt.

3. 'Elke jan doedel mag zich boekhouder noemen'
"Schud dat duffe imago van je af, ga mee met digitalisering en technologie, communiceer! Want alleen dan overleeft je kantoor." Accountants en boekhouders saai en voorspelbaar? Zeker niet allemaal. Timo de Groot weerlegt die subjectiviteit over zijn vakbroeders en -zusters. 

4. Actie voor 1 januari 2019 ter voorkoming van box 3-heffing op liquiditeiten
Voor 2019 loopt de box 3-heffing op tot 1,68 procent over de waarde van vermogen, ongeacht gerealiseerd rendement op spaargeld, aandelen, obligaties en dergelijke. Dit is te voorkomen middels een BV of OFGR.

5. Jaarrekeningen 25 gemeenten niet goedgekeurd
25 Nederlandse gemeenten hebben drie jaar achter elkaar geen goedkeurende controleverklaring gekregen van een accountant. Minister Ollongren (BZK) informeert middels een kamerbrief de Tweede Kamer over de uitkomsten van de jaarverantwoording van de gemeenten over het verslagjaar 2017.

6. Strafheffing DGA als pensioenuitkeringen in eigen beheer niet ingaan op pensioendatum
Pensioenovereenkomsten moeten nauwgezet worden nageleefd, ook door DGA’s die pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd. Niet (tijdig) uitkeren is niet zonder risico, blijkt uit recente jurisprudentie.

7. Curator: jaarrekening Phanos is misleidend
De jaarrekening 2010 van vastgoedreus Phanos geeft een misleidend beeld. Het eigen vermogen staat hier voor 3 miljoen op de balans, terwijl dat 247 miljoen negatief had moeten zijn. Dat stelde de curator van het vastgoedbedrijf vrijdag tijdens de tuchtzaak tegen de accountant die deze jaarrekening goedkeurde.

8. Van urenfabriek tot bedrijf: 30 + 1 eindejaarstips voor accountants
Maak aan het einde van het jaar een kort en krachtig actieplan voor 2019 met enkele punten die jou als ondernemer beter maken.

9. Alternatieve jaarrekening 'vol foute cijfers'
In opdracht van een cliënt stelde een accountant een alternatieve jaarrekening op. Maar hij had moeten zien dat de aangeleverde cijfers discutabel zijn.

10. Tip accountant leidt tot onderzoek corruptie in medische sector
De FIOD heeft op 30 oktober een bedrijfspand in het midden van Nederland doorzocht op basis van de tip van een accountant. Dit gebeurde in een strafrechtelijke onderzoek naar corruptie. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

Lees ook: SFAA Winnaar Cloud Award 2018: 'Bedrijfskundige vraagstukken vinden wij het leukst'