Top 10 artikelen mei 2020

Alles rond de NOW-regeling, economische ontwikkelingen en de herstart van het tuchtrecht. Dit zijn de best gelezen artikelen in mei 2020.

10) Het nieuwe werken, het accountantskantoor zonder kantoor, wie durft?
‘Werk zo veel als mogelijk thuis’ dit is de opdracht van Mark Rutte in overleg met het Outbreak Management Team en het RIVM. Ook accountantskantoren hebben hier massaal gehoor aan gegeven en de meeste van hen hebben nu (uit nood geboren) hun kantoor geheel digitaal ingericht. Dit betekent dat er op dit moment niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van kantoorfaciliteiten tot 1 september 2020. De vraag is nu, waarom zouden we nog teruggaan?

09) Loonwerker beticht RA van schending geheimhoudingsplicht
Door in een beslagleggingsrekest vertrouwelijk informatie op te nemen over onder meer een aantal klanten heeft een – inmiddels voormalige – RA een Brabants loonbedrijf ‘ernstige financiële schade’ toegebracht.

08) 'Bedrijven bereiden grote ontslagrondes voor'
Na het schrappen van de 'ontslagboete' bij steunmaatregelen, zijn bedrijven zich gaan voorbereiden op grootschalige ontslagrondes. Dat meldt radiozender BNR. De nieuwszender baseert zich daarbij op een rondgang langs verschillende advocatenkantoren.

07) Econoom Mathijs Bouman: Hoe diep wordt de recessie?
“Normaal is het een soort estafette, maar nu komen de problemen tegelijk”, aldus Bouman. “De industrie wordt getroffen door de internationale problemen, de horeca is tot stilstand gekomen, diensten nemen af, en we zitten al in een recessie. Wordt al een vrolijk verhaal, zo toch? We gaan nog even door."

06) Kleinere rol accountants in controle NOW
De hoeveelheid extra controlewerk door de NOW-regeling lijkt mee te gaan vallen. Het kabinet had eerder besloten om bij het definitief vaststellen van de NOW-subsidie in sommige gevallen een accountantsverklaring verplicht te stellen. Om te bepalen voor welke organisaties dat van toepassing is, zijn nu twee grenzen vastgesteld. 

05) Help! Continuïteitsveronderstelling bij samenstelopdrachten
Gezien de coronaontwikkelingen en de impact hiervan op de continuïteit van bedrijven leek het me goed om in dit blog specifiek in te gaan op de gevolgen voor de samenstelopdracht en de samenstellingsverklaring. Immers, uit de toelichting van NBA Alert 42[2] voor wat betreft de samenstelopdracht blijkt dat “de NBA signalen heeft ontvangen dat in deze uitzonderlijke tijden het tijdig en goed documenteren als een probleem wordt ervaren.”

04) Moet deel werkgevers coronasteun terugbetalen?
Fiscalisten van KPMG Meijburg & Co spreken van een ‘grote fout’ in de zogeheten NOW-regeling. Bedrijven die loonsubsidie hebben gekregen in de coronacrisis moeten er in sommige gevallen rekening mee houden dat ze een deel, of zelfs alle overheidssteun moeten terugbetalen.

03) Psychische problemen partner bezorgen AA klacht NBA
De AA van een klein accountants- en advieskantoor uit Zuid-Holland schrok zich rot toen hij  zaterdagmiddag 13 december vorig jaar een schrijven van de NBA met daarin woorden van deze strekking uit zijn brievenbus viste. “Ik wist van niets, ik dacht dat ik een hartinfarct kreeg,” aldus deze accountant maandag ter zitting bij het tuchtcollege.

02) Misbruik en strafrechtelijke vervolging bij de NOW
De miljarden aan loonsubsidie stromen binnen bij werkgevers die een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Een ruimhartige regeling. Wie fraudeert kan op een strafrechtelijke aanpak rekenen. Daarin schuilt wel een gevaar. Stevenen we af op een nieuwe toeslagenaffaire waarin dit keer ondernemers genadeloos worden afgestraft?

01) 4 aanpassingen NOW-regeling
De NOW-regeling vergoedt tot 90 procent van de loonkosten van bedrijven die minstens 20 procent omzetverlies hebben. Het omzetverlies wordt bepaald op basis van 25 procent van de omzet van 2019. Dit moet worden vergeleken met de omzet in de periode maart tot en met mei 2020. Werkgevers kunnen echter ook kiezen voor een periode die een of twee maanden later start. De NOW-regeling is op een aantal punten opnieuw aangepast, meldt de SRA.