Top 10 artikelen mei 2019

Duizenden euro's belastingvoordeel voor zonnepanelen. Het is geen wonder dat dit het meest gelezen artikel van de maand is geworden.

Wat vonden accountants nog meer de moeite waard in mei 2019? Zoals gebruikelijk werden ook de tuchtrechtzaken en uitspraken goed gevonden.  

10. 30 jaar groei bij Visser & Visser: "Iedereen op de juiste plek inzetten"
De groeistrategie van Visser & Visser is gericht op het zo slim mogelijk inzetten van mensen. “Iedereen doet waar hij goed in is.”

9. In dat kleine café
'Veel accountantskantoren accepteren geen horecaklanten meer vanwege het hoge risico van witwassen.'

8. De FIOD: het zijn net mensen
FIOD verhoort met regelmaat adviseurs. Ga ik verklaren? Het loont soms. Het is niet eenvoudig om te bepalen hoe het best met zo’n uitnodiging kan worden omgesprongen. In dit blog, in twee delen, loop ik een aantal problemen en afwegingen langs. Deel 1: ga ik verklaren? In deel 2 komt ‘hoe’ te verklaren aan bod.

7. CFO van PwC: Werken aan diversiteit en digitalisering
Sinds 1 juli 2018 is Jolanda Lamse-Minderhoud Chief Financial Officer van de Nederlandse tak van PwC. Haar ‘ingrediënten’ voor succes: diversiteit en inclusiviteit, een open feedbackcultuur, innovatie met een focus op data en goede samenwerking met de CEO, Ad van Gils. “Maar dit is geen uitputtende lijst hoor”, zegt de CFO lachend.

6. 'Weduwe op zwart zaad door falen RA'
Bij het onderzoek zijn volgens de klagende bestuurder een aantal posten ontdekt waarvan een adequate grondslag ontbreekt.

5. Accountant die zich in ‘wespennest’ stortte treft geen blaam
De accountant die de opdracht aanvaarde voor het vervaardigen van de jaarrekening van een agrarisch familiebedrijf waarvan de eigenaren gebrouilleerd zijn, heeft daarmee niet gehandeld in strijd met de beroeps- en gedragsregels. 

4. Ontbreken controleverklaring recreatiepark bezorgt klager 'slapeloze nachten'
Een RA heeft mogelijk onvoldoende controle uitgeoefend op de jaarrekeningen van een recreatiepark. Een van de eigenaren van een huisje op het resort, tevens jarenlang lid van de financiële commissie, daagde de accountant daarop voor de tuchtrechter. De man zat er zo mee dat hij er naar eigen zeggen niet meer van kon slapen.

3. 'PwC kon controle helemaal niet doen'
Hoe kan de 'huisaccountant' van de koper de earn out voor de verkoper vaststellen? Is de accountant dan nog wel onafhankelijk?

2. Hommeles binnen accountantskantoor
Wie binnen het accountantskantoor is er schuldig aan het ruim twee jaar (!) te laat deponeren van het eigen jaarverslag?

1. Duizenden euro's extra belastingvoordeel voor zonnepanelen
Kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen kunnen mogelijk een veel groter bedrag aan btw terugkrijgen dan nu het geval is. Het kan gaan om duizenden euro’s aan extra belastingteruggaaf. Dit is het gevolg van twee recente uitspraken van de rechtbanken Zeeland-West Brabant en Noord-Nederland.