Top 10 artikelen juli 2019

Veel lezers waren afgelopen maand erg benieuwd wat de vrouw van een accountant eigenlijk van het vak vindt.

De top 10 best gelezen artikelen van AccountantWeek.nl in juli 2019:

10. Bijklussen tijdens doorbetaald ziekteverlof mag van rechter
Ontslagvergoeding van 15.000 euro voor twee jaar ziek thuis zitten, maar tegelijkertijd elders bijverdienen. Een bedrijf uit Brabant mocht een logistiek werknemer die al bijna twee jaar ziek thuis zat, niet op staande voet ontslaan, toen bleek dat hij elders werkzaamheden in een garage uitvoerde. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Bosch onlangs.

9. Frauderende accountant voor drie jaar doorgehaald
De accountant die verantwoordelijk was voor de miljoenenfraude bij zorginstelling Vivence is voor drie jaar doorgehaald. De tuchtrechter is het eens met het Openbaar Ministerie, die de klacht indiende, dat de toenmalig accountant van Vivence wist dat de bestuurder van de instelling meer aan vergoedingen betaald kreeg dan er werd verantwoord. 

8. ‘AA verantwoordelijk voor verkeerd advies kantoorgenoot’
Een AA heeft verzaakt om een ‘litigieus’ advies van een van zijn kantoorgenoten te ‘corrigeren’ en verdient daarom een tuchtmaatregel. Dat bepleitte de eigenaar van een administratiekantoor maandagmiddag bij het tuchtcollege.

7. Nieuwe checklist corruptie voor banken en accountants
Banken, accountants, trustkantoren en fiscalisten moeten vanaf juli 2019 de strijd tegen corruptie verder opschroeven. Alle meldplichtige financiële instellingen en dienstverleners krijgen daarvoor een lijst met 72 aanwijzingen en handvatten die kunnen helpen bij de detectie van steekpenningen of andere vormen van corruptie. 

6. Amerikaanse KPMG'ers beschaamd na megaboete
Kort nadat het nieuws bekend werd dat KPMG een boete krijgt van 50 miljoen dollar wegens het stelen van examenrapporten van accountancytoezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board), deelden een aantal medewerkers hun grieven via community-app Fishbowl. Dat schrijft Accountancy Daily. 

5. Accountant mag niet-betalende klant toegang tot online boekhouding weigeren
Een AA die een klant die zijn facturen niet betaalde heeft afgesloten van diens toegang tot zijn online boekhouding handelde daarmee niet in strijd met het tuchtrecht.

4. OM: instanties sliepen toen familie 322 miljoen dollar witwaste
De accountant zag er niets fouts in, de bank deed er het zwijgen toe en het was hooguit 'grijs gebied' waarin een 53-jarige handelaar zich op Curaçao begaf, zo zei hij de rechters in Zwolle. 'De instanties, waaronder banken en accountants, hebben hun waakhondfunctie niet goed vervuld.'

3. 'Accountant moet vreemde balanspost ophelderen'
De voormalige accountant van een VOF moet opheldering verschaffen over een balanspost van 27.000 euro. Dat wil althans diens voormalige klant, bleek bij de tuchtrechter.

2. AA: tuchtcollege moet registratie partners Baker Tilly doorhalen
Omdat het stelsel van kwaliteitsbeoordeling van het kantoor al jaren niet voldoet aan de wet en zij onvoldoende hebben gedaan om dit te verbeteren moet de Accountantskamer de registratie van alle vennoten van Baker Tilly Nederland (BTN) voor lange tijd schrappen. Dat bepleitte Leon van de Kar, zelf AA, vrijdagochtend op de zitting van het tuchtcollege.

1. Help mijn man is accountant!
Door Annet Zwaneveld – U leest het goed; deze blog gaat over mijn ervaringen als vrouw van een accountant. De afgelopen jaren was ik als ‘vrouw van’ toeschouwer en soms ook klankbord bij mijn man in actie als accountant… Lees verder.