Tony Blair, socialistisch ondernemer, betaalt weinig belasting

In Groot Brittannië heeft een vooraanstaand parlementslid kritische vragen gesteld over mogelijk speciale gunsten van de Britse belastingdienst aan ex-premier Blair.
Tony Blair blijkt namelijk zijn zakelijk imperium ondergebracht te hebben in een tweetal interest-in-possession (IIP) trusts, een volgens zijn staf niet op belastingontwijking maar op privacy gerichte modus operandi. IIP trusts hoeven geen jaarverslag openbaar te maken en bieden belastingvoordeeltjes als het belastingvrij vererven van bezittingen aan kinderen. Alle betalingen aan de socialistische prime minister, vooral voortvloeiend uit zijn consultancy-werk voor niet zelden duistere regimes, lopen via deze trusts, Windrush en Firerush Ventures.  
 
Na zijn periode als leider van het Verenigd Koninkrijk heeft Blair zijn enorme netwerk met veel succes te gelde weten te maken. Zijn kennissen en vrienden zijn bereid hem miljoenen te betalen voor zijn adviezen en intermediairschap; zo begeleidde hij recent nog intensieve besprekingen over economische samenwerking tussen China en Abu Dhabi. Wat zijn dagtarief betreft, moet men misschien denken aan de eveneens recent geopenbaarde ‘gift’ aan de Maleisische premier Najib Razak door de Saoedische koninklijke familie…
 
Windrush Ventures  betaalde in 2013 nog £653.000 belasting, het jaar daarna bij een omzet van ruim  £14 miljoen nog slechts £293,000. Volgens de door KPMG goedgekeurde cijfers waren er dat jaar onverwacht bijna £13 miljoen “administrative expenses”. Tegelijk onthulde eerder dit jaar The Telegraph dat de winst vorig jaar met ruim 30% gestegen was tot £19,4 miljoen, en de winst verdrievoudigd tot £2,6 miljoen. Het gemiddelde salaris van de werknemers van Blair steeg met £35.000 tot £103.791. 
 
Het parlement vraagt zich nu af wat er waar is van geruchten, dat Blair vlak na zijn aftreden onderhandeld heeft met HMRC hoe hij het best zijn trusts en werkzaamheden zou kunnen organiseren. Hij schijnt daarbij zelf bijvoorbeeld de ‘entry charge’ van £325.000 te hebben kunnen ontlopen, die zijn eigen regering in 2006 had ingevoerd voor dergelijke IIP-trusts om ongewenste belastingontwijking te voorkomen.
 
“Tony Blair did not set up this structure for reasons of tax advantage. He has paid full UK tax on all his earnings,” is de enige reactie van de firma Blair tot op heden. “He specifically instructed the accountants who set up the structure that there was to be no tax advantage or avoidance through it. Neither did he receive any special ‘privilege’ from the tax authorities.”
 
Gerelateerde artikelen