Toezicht op Belgische accountants op de schop

In België krijgen accountants te maken met een versterking van het toezicht op het beroep. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteitscontrole van en het toezicht op de accountants (bij onze zuiderburen ‘bedrijfsrevisoren’ geheten), wordt verplaatst van de in 2007 geïnstalleerde ‘Kamer van Verwijzing en Instaatstelling’ naar een nieuw ‘College van Toezicht op de Bedrijfsrevisoren’.

Dit is één van de maatregelen die worden genomen in het ‘Wetsontwerp tot organisatie van het beroep van en het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren’ dat op 24 november door de Belgische Kamer is aangenomen. De nieuwe wet is het sluitstuk van een door de Europese Commissie gelanceerde audithervorming die in 2014 resulteerde in een verordening en een richtlijn. De nieuwe wet treedt uiterlijk op 31 december 2016 in werking.

Kwaliteitscontrole

Het College van Toezicht zal als hoofdtaak hebben om alle bedrijfsrevisoren te onderwerpen aan een kwaliteitscontrole (ten minste om de drie jaar voor de bedrijfsrevisoren met OOB-mandaten en elke zes jaar voor de overige revisoren) en een systeem van toezicht. Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) speelt geen rol meer bij het publieke toezicht, al zal het College voor de kwaliteitscontrole op de revisoren van niet-OOB’s nog wel een beroep kunnen doen op revisoren.

De vroegere tuchtrechtelijke bevoegdheid gaat naar de bestaande Sanctiecommissie van de FSMA, die daartoe een afzonderlijke kamer zal oprichten.

Het IBR zegt ervan overtuigd te zijn dat het systeem van kwaliteitscontrole en toezicht zoals het de voorbije jaren werd georganiseerd, door het toekomstige College zal worden voortgezet vanuit eenzelfde filosofie en met het doel de kwaliteit van de audit te blijven verbeteren. Voorzitter Thierry Dupont: “Het IBR apprecieert het dat de kwaliteit van het auditwerk voortaan zal kunnen gevalideerd worden door een extern orgaan”.

Rotatie

Verder is in het wetsvoorstel geregeld dat er bij OOB’s een verplichte ‘externe rotatie’ van de commissaris komt na negen jaar met de mogelijkheid om te verlengen tot achttien jaar (indien de OOB een openbare aanbesteding doet) of zelfs tot vierentwintig jaar (in het geval de mandaten in een college worden uitgevoerd).

Controleverklaring

De structuur en de inhoud van de controleverklaring wordt op meerdere punten aangepast, met als meest opvallende wijziging, de verplichte vermelding van de zogenaamde ‘Kernpunten van de audits’ voor de OOB’s , waarin een beschrijving wordt gegeven van de als meest significant ingeschatte risico’s op een afwijking van materieel belang, met inbegrip van deze als gevolg van fraude.

Gerelateerde artikelen