Toekomstscenario’s voor het accountantskantoor

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Münster heeft verschillende scenario's voor de toekomst van het accountantsberoep geanalyseerd. Acht mogelijke nieuwe rollen voor de huidige Steuerprüfer, Bilanzprüfer, Wirtschaftsprüfer, Rechnungsprüfer oder Buchhalter.
Het Institut der Wirtschaftsprüfer in Deutschland e.V. (IDW) was de opdrachtgever voor een interdisciplinair onderzoek naar perspectieven voor het accountantsberoep, door hoogleraren van de Universiteit van Münster onder leiding van Prof. Dr. Dr. h.c. K. Backhaus.
De resultaten werden gepresenteerd tijdens en aan het World Congress of Accountants 2014, gehouden in Rome in november vorig jaar. Meer dan 4000 accountants uit ruim 120 landen waren bijeen onder het motto “Vision 2020: Learning from the Past, Building the Future“.  
Het rapport van Backhaus c.s., Future Perspectives on the Auditing Profession – A Scenario Analysis won de Academic Prize voor de meest waardevolle bijdrage; en is nu gepubliceerd in de – vrij toegankelijke – proceedings.
 
Om te identificeren welke ontwikkelingen de meeste invloed hebben op de toekomst van de accountancy, werd een scenarioanalyse uitgevoerd. Uiteindelijk selecteerden de wetenschappers de acht verschillende, meest waarschijnlijke toekomstscenario’s voor de audit-functie: 
 
Scenario I: The Global Allrounder (grote wereldwijd actieve kantoren)
Scenario II: The Consulting Auditor (focus op auditing als wapen tegen non-compliancy claims)
Scenario III: The Auditing Consultant (audit geautomatiseerd, nadruk op advisering)
Scenario IV: The General Practitioner (glocalisation, regionale kantoren met algemeen advies en controle)
Scenario V: The Auditing Official ( alleen auditing-rol door beperkt aantal sophisticated kantoren)
Scenario VI: The Specialist ( middelgrote kantoren, regionale markten)
Scenario VII: The Specialized Consultant ( geautomatiseerde auditing-rol als startpunt voor specialistisch advies)
Scenario VIII: The Premium Auditor (grote kantoren voor multinationale ondernemingen)
 
Uitgebreide bespreking van het onderzoek en de resulterende scenario’s, inclusief de implicaties ervan, vindt u in deze Future Perspectives on the Auditing Profession  op pag 104 en verder van http://www.wcoa2014rome.com/media/Book-WCOA2014.pdf
 
Gerelateerde artikelen