Tips voor de EU, om echt iets te doen aan belastingontduiking

Op AccountancyAge wordt een aantal voor de hand liggende maatregelen beschreven, die de EU zou moeten nemen, als het echt ernst maakt met het bestrijden van belastingontduiking.
Er lijkt, zeker buiten de financiële wereld, een consensus te groeien dat belastingontduiking en –ontwijking grote problemen zijn. Inmiddels staan ze overal ter wereld op de politieke agenda, zeker na de Panama Papers. Experts komen intussen met vragen als “Moeten we niet beter de vennootschapsbelasting helemaal afschaffen?” “Is het inderdaad noodzakelijk om wereldwijd volledige transparantie over fiscale zaken te creëren? “Moeten we naar een wereldregering die wereldwijd belastingen heft?”
 
De Europese Commissie heeft inmiddels een “bescheiden, maar belangrijkse stap gezet” naar meer fiscale transparantie in de EU – althans voor concerns met een omzet > € 750 miljoen. Deze ondernemingen zouden aan de lidstaten openbaar moeten maken waar zij in de EU winst genereren en belasting betalen.  Er zijn mensen die geloven dat country-by-country reporting een stap in de goede richting is, anderen betwijfelen dat. Gaan de maatregelen ver genoeg? Zo neen, wat kan de EU verder nog doen? 
Het is mooi dat althans de grootste Europese landen uit zichzelf besloten hebben onderling ‘automatisch’ informatie uit te wisselen over wie de eigenlijke eigenaren zijn achter vele vennootschappen, en die zet alleen al dwingt de EC om na te denken hoe ze de rest van de wereld bij kan houden. 
 
Enkele tips voor de EU: 
Zorg dat je toegang krijgt tot alle Panama Papers
Dat ligt nogal voor de hand, en een aantal belastingdiensten ( zoals de Britse) hebben dat al gedaan – de Europse Commissie heeft nog geen echte interesse getoond. De ACCA zegt dat Juncker c.s. op zijn minst interesse zouden moeten tonen en indien nodig hun voorstellen aanpassen op basis van wat zij daaruit leren.
Echt samenwerken met mondiale belastingautoriteiten
Alleen als alle landen samenwerken naar één doel is er kans dat de losse maatregelen her en der iets uithalen. Zonder die coördinatie en samenwerking zullen de multinationals altijd een race tot he bottom weten te winnen. Binnen en/of buiten de EU. Het Joint International Tax Shelter Information and Collaboration (JITSIC) netwerkvan de OESO verenigt 35 belastingdiensten en komt deze week in Parijs bijeen om afspraken te maken over wat te doen met de inhoud van de Panama Papers. En JITSIC is niet de enige organisatie waar de EU zich bij zou kunnen aansluiten. I januari jl. ondertekenden 31 landen de Multilateral Competent Authority Agreement (MCAA), ook van de OESO – door velen gezien als een belangrijke stap naar implementatie van BEPS.
Doe meer om BEPS overal geïmplementeerd te krijgen
Experts zijn het erover eens, dat de EU zich meer zou moeten inspannen om te zorgen dat het BEPS-initiatief echte impact krijgt. Zij merken op dat Google’s £130m schikking met HMRC geen goed voorbeeld geeft.Het is belangrijk dat in de EU en eigenlijk over de hele wereld fiscaal een level playing field ontstaat. 
Versterk de regelgeving voor de jaarrekening en de externe veslaggeving. En zorg dat die regels in alle lidstaten gelijk zijn!
Breng de drempel van € 750 miljoen aanzienlijk omlaag
Volgens Tax Research UK, betekent die drempel dat 85-90% van de ondernemingen wereldwijd niet onder de voorgestelde EU-regelgeving valt. En dan sla je als EC geen deuk in het pakje boter van de belastingontduiking.
 
http://www.accountancyage.com/2016/04/15/five-ways-the-european-commission-can-go-further-to-combat-tax-avoision/?
Gerelateerde artikelen