Tim Cook: ‘Wat een kletskoek!’

Volgens de CEO van Apple zijn verwijten dat zijn onderneming stelselmatig belastingen ontwijkt totale onzin.
Politiek geïnspireerd en totale nonsens (of erger), noemt Cook aantijgingen dat Apple belastingen op winsten in het buitenland actief en laakbaar zou minimaliseren. De manier waarop die belastingen geheven worden, die is niet meegegroeid met de moderne ontwikkelingen en technologie, dat wel. Maar dat mag je Apple niet verwijten. 
 
In een interview voor 60 Minutes ontkent Cook dat Apple met kunst en vliegwerk probeert uit te komen onder een verplichting om belasting te betalen over $75 miljard omzet buiten de VS. “Wij betalen elke dollar belasting die we verplicht zijn te betalen. En in de VS betalen we meer belasting dan welk ander bedrijf dan ook.”
 
Wel erkent hij dat 2/3 van de winst van Apple buiten de VS gegenereerd wordt, en dat de onderneming die winst liefst buiten de VS houdt – om te voorkomen dat daarover in het thuisland belasting geheven wordt. Dat zou hij graag anders geregeld zien, maar vrijwillig 40% vennootschapsbelasting betalen als dat niet wettelijk hoeft, dat is dom en kortzichtig en slecht voor de aandeelhouders. “Ons belastingstelsel dateert nog uit de tijd van de industriële revolutie en past niet meer in deze digitale wereld. Het systeem is zelfs schadelijk voor de VS en had al jaren geleden aangepast moeten worden.”
 
Apple betaalde in het VK over een winst van £1,9 miljard liefst 11 miljoen pond belasting in 2014.
Het intervciew met Tim Cook is hier terug te zien.
Gerelateerde artikelen