Tien landen achter bankbelasting op financiële transacties
Tien lidstaten zijn overeengekomen dat zij een belasting gaan heffen op financiële transacties en geven zichzelf nog 6 maanden om het eens te worden over details als de hoogte van de heffing en bestemming van de opbrengsten.
Eind 2011 wilde een aantal ministers van Financiën al een dergelijke heffing invoeren, maar de deadline van eind 2014 werd niet gehaald.
Nu zijn tien landen toch tot overeenstemming gekomen, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Griekenland, Portugal. Slowakije, Slovenië en Spanje. Estland, dat aanvankelijk ook bij de voorstanders van een dergelijke heffing behoorde, is inmiddels afgehaakt. Afgesproken is nu een heffing op aandelentransacties (incl. intraday trading) en derivatenhandel. Definitieve afspraken volgen rond juni volgend jaar.
De overeenkomst die vorige week tot stand komt is nog maar voorlopig. Het blijft moeilijk om eenstemmigheid te bereiken over om welke transacties het precies gaat en vooral over wat te doen met de opbrengsten.
De Europese Commissie stelde de financial transactions tax (FTT) in 2011 voor om iets terug te halen van de enorme sommen belastinggeld die aan de bail-out van vele banken besteed moesten worden, en tegelijk iets te doen aan ongewenste speculatieve (aandelen en derivaten)handel. Bovendien wilde men enige eenheid scheppen in de verschillende heffingen in verschillende landen.