Thuiswerk en verduurzaming bepalen hoogte kantoorhuur

Finance en kantoorhuur

De markt voor kantoorruimtes vertoont tekenen van herstel. In de eerste helft van 2024 zagen NVM-makelaars een aanzienlijke stijging in verhuur en verkoop van kantoorruimte. Bedrijven kochten of huurden ruim 544.000 vierkante meter kantoorruimte, een stijging van 57% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het ANP,

  • Kantoorruimtemarkt herstelt, stijging van 57% in eerste helft 2024.
  • Verborgen leegstand en hybride werken beïnvloeden vraag naar kantoorruimte.
  • Energiezuinige kantoren populair, verouderde ruimtes verliezen waarde.

Ondanks de stijgende cijfers blijft er sprake van een “diffuus” sentiment. Uit een enquête onder makelaars blijkt dat veel kantoorruimtes weliswaar verhuurd zijn, maar ongebruikt blijven. Dit fenomeen van verborgen leegstand zorgt voor een vertekend beeld van de werkelijke vraag naar kantoorruimte. Het structurele effect van thuiswerken, dat sinds de coronapandemie sterk is toegenomen, is hier een belangrijke factor.

Hybride werken verandert de vraag

De verschuiving naar hybride werken heeft de behoeften van bedrijven veranderd. Volksbank is een goed voorbeeld: zij namen 25.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte in Utrecht en Den Bosch, maar lieten tegelijkertijd meer ruimte achter zich. Deze aanpassing is deels te wijten aan de noodzaak om kantoorruimtes aan te passen aan de nieuwe werkrealiteit waarin minder medewerkers dagelijks op kantoor aanwezig zijn.

Energiezuinige kantoren in trek

Grote werkgevers richten hun pijlen steeds meer op kwalitatief hoogstaande, energiezuinige kantoorruimtes. Dit type vastgoed geniet een stijgende vraag en hogere prijzen. Verouderde kantoren daarentegen worden vaak tegen lagere prijzen verhuurd of verkocht. Deze verschuiving benadrukt de groeiende waarde die bedrijven hechten aan duurzaamheid en efficiënte energievoorzieningen in hun bedrijfsvoering.

Financiele gevolgen en risico’s

Voor financiële managers en accountants brengt deze marktverschuiving diverse implicaties met zich mee. De toenemende vraag naar energiezuinige kantoren kan leiden tot hogere vastgoedkosten voor bedrijven die op zoek zijn naar dergelijke ruimtes. Dit heeft directe invloed op de operationele kosten en lange termijn investeringen.

Vastgoedafwaardering

Daarnaast kan de verborgen leegstand leiden tot onvoorziene financiële risico’s. Bedrijven kunnen geconfronteerd worden met kosten voor ongebruikte kantoorruimte, wat hun balans negatief beïnvloedt. Voor accountants betekent dit extra aandacht voor de beoordeling van vastgoedwaarderingen en het in kaart brengen van potentiële financiële verplichtingen.

Internationale trends bevestigen herstel

Internationaal zien we vergelijkbare trends. In de Verenigde Staten rapporteren vastgoedanalisten een heropleving in de vraag naar kantoorruimtes, vooral in grote steden als New York en San Francisco . Europese steden als Londen en Parijs zien ook een toename in verhuuractiviteit, met een sterke focus op duurzame kantooroplossingen.

Economische vooruitzichten

De economische vooruitzichten voor de kantorenmarkt blijven echter onzeker. De geopolitieke spanningen en economische volatiliteit kunnen de vraag naar kantoorruimte beïnvloeden. Financiële managers moeten zich voorbereiden op mogelijke schommelingen in de markt en een flexibel vastgoedbeleid hanteren.


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen