(Ook) te rigide toepassing van Wwft leidt tot tik op vingers

ASN Bank heeft gediscrimineerd door overnam te weigeren naar Palestijns gebied.

ASN Bank heeft een klant gediscrimineerd door hem geen geld te laten overmaken naar Palestijns gebied, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Een Duitse tussenbank had de betaling geblokkeerd en ASN stortte het bedrag terug. ASN had volgens het college onderzoek moeten doen naar waarom dit gebeurde om discriminatie uit te sluiten.

  • ASN Bank heeft volgens het College voor de Rechten van de Mens een klant gediscrimineerd door een betaling naar Palestijns gebied te blokkeren
  • betaling werd door een Duitse tussenbank geweigerd, waarna ASN het bedrag terugstortte zonder de klant te informeren
  • Dit wekte vermoeden van discriminatie op basis van ras.
  • ASN had moeten onderzoeken waarom de tussenbank de betaling blokkeerde

De man wilde geld overmaken naar zijn zus voor medicijnen. Maar na negen dagen had ASN dat bedrag volgens het college teruggeboekt met de omschrijving “i.v.m. intern bankbeleid externe banken post retour”. Hij diende hierover een klacht in en wilde van ASN weten waarom het geld niet was overgeboekt. (tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Als een bank een bepaalde dienst weigert te verlenen aan een klant en die dient een klacht over discriminatie in, dan moet de bank kunnen uitleggen waarom die de dienst weigert, zegt het college . “Nu is er een vermoeden van onderscheid op grond van ras. En de bank kan dat niet weerleggen.”

Duitse tussenbank

Voor overboekingen naar een bankrekening buiten Europa gebruikt ASN een tussenbank. De Duitse tussenbank geeft volgens het college aan de betaling te hebben geweigerd omdat dit intern beleid is. ASN stelt daarop geen invloed te hebben gehad. De bank zou niet hebben gevraagd waarom de betaling werd geblokkeerd omdat de bank dacht dat de tussenbank geen antwoord zou geven, aldus het college.

Eerdere betalingen werkte wel

ASN heeft de opdracht tot betaling gegeven en is daarmee verantwoordelijk voor de betaling, oordeelt het college. Dat benadrukt dat de man twee jaar geleden, voordat de oorlog tussen Israël en Hamas begon, nog wel geld kon overmaken naar zijn zus. Omdat ASN zegt dat de meeste betalingen naar Palestijnse gebieden wel doorgaan is het volgens het college onduidelijk waarom de ene betaling wel lukt en de andere niet.

Banken controleren financiën niet-westerse klanten extra ( …. vaak vanwege controleplicht)

 

 

Gerelateerde artikelen