Taxateur gemeente verstrekte onjuiste informatie

Het verstrekken van onjuiste informatie leidt tot gerede twijfel over de onpartijdigheid van een taxateur, aldus Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

In deze WOZ-zaak heeft de taxateur van een gemeente ter zitting bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant gesteld dat hij de maten van de garage had vastgesteld "door het bouwdossier te lichten". Daarmee heeft hij bij de rechtbank – naar de rechtbank aanneemt, bewust – de indruk gewekt dat hij de maten had bepaald aan de hand van de bouwtekeningen.

Achteraf is echter gebleken dat de taxateur helemaal niet over bouwtekeningen beschikte. Rechtbank Zeeland-West-Brabant acht dat een kwalijke zaak. In het algemeen moet het toch zo zijn dat de rechter mag vertrouwen op de juistheid van hetgeen een vertegenwoordiger van de overheid ter zitting beweert. Als achteraf dan blijkt dat onjuiste informatie is verstrekt, geeft dat gerede twijfel aan de onpartijdigheid van die taxateur. Het ondermijnt ook het vertrouwen van de burger in de overheid.

Nu in het taxatierapport niet is toegelicht hoe de waardering van de garage tot stand is gekomen is de taxatie op dit punt onbegrijpelijk. De rechtbank stelt de waarde vast conform de conclusie van de woningeigenaar.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen