Tax Gap Groot Brittannië: 6,5%

Gisteren meldde Italië een tax gap van 34,2%; het Verenigd Koninkrijk doet het beter, volgens rapport van HMRC.

De Britse belastingdienst HMRC meldt in een rapport  dat het verschil tussen de feitelijke belastinginkomsten van het land en de theoretische opbrengst vorig jaar  te schatten is op £36 miljard, ofwel ongeveer 40 miljard euro – de ‘tax gap’ komt daarmee op  6,5% .

Vanaf 2005 ( 8,3%)  is het verschil steeds kleiner geworden, het was nog nooit zo laag als vorig jaar.

De niet geïnde belasting was verschuldigd door het MKB (£18,3 miljard), de grote ondernemingen (£9,5 miljard), ‘criminals’ (£4,8 miljard) en burgers (£3,4 miljard). NB: de Italiaanse belastingdienst splitst de criminele bedrijfstak niet apart uit!. Het verschil tussen theoretisch te innen BTW en de werkelijke opbrengsten was eveneens nog nooit zo laag: 10,3%.

De tax gap in ons land is niet eenvoudig te berekenen of op te zoeken, zo blijkt. De vaste commissie voor Financiën heeft op 30 maart 2016 besloten aan de Tweede Kamer voor te stellen om de Algemene Rekenkamer te verzoeken, onderzoek te verrichten naar de gemiste belastingopbrengsten. Uit onderzoek van de belastingdienst zelf valt op te maken dat meer toezicht en handhaving in elk geval een half miljard extra zou kunnen opleveren.

gov.uk

Gerelateerde artikelen