Tarieven accountants stijgen ook dit jaar met minstens 4 procent

Zelfs in tijden van neergang groeit de sector gewoon door.
Ondanks de traag groeiende economie kunnen accountants het aantal gefactureerde uren dit jaar opvoeren. De groei bedraagt naar verwachting een procent. Dit voorspelt ING in een sectoranalyse. Volgens ING blijft de vraag naar accountantsdiensten toenemen, onder meer vanwege nieuwe regelgeving. Die compenseert de afkoeling van de economie.
  • Ondanks de economische dip groeide de accountantssector toch door
  • De tarieven groeiden vorig jaar samen met dit jaar in totaal tien procent
  • Vooral de financiële audits zijn flink duurder geworden
  • De sector moet wel productiever worden: meer werk met minder mensen

De omzet in de accountancy blijft op peil omdat er volgens ING vraag blijft naar advies over de digitale transformatie en duurzaamheid. Daarnaast zijn er de jaarlijkse controlewerkzaamheden.

ING wijst ook op de pittige prijsverhogingen die accountants hebben doorgevoerd. Vorig jaar stegen de tarieven voor accountantsdiensten gemiddeld met 6,5 procent. In het eerste kwartaal 2024 werden accountantsdiensten gemiddeld vier procent duurder ten opzichte van een jaar eerder.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Met name de financiële audit werd fors duurder, met een tariefstijging van bijna zes  in het eerste kwartaal. Naast hogere kosten door strengere wet- en regelgeving, wat leidt tot intensievere controles, zijn de hogere tarieven deels een compensatie voor de stijgende personeelskosten die voortvloeien uit een krappe arbeidsmarkt, vervolgt ING.

Vanwege aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is de verwachting dat de tarieven voor accountantsdiensten dit jaar, voor het derde jaar op rij, met ten minste vier procent zullen stijgen.

 

Gerelateerde artikelen