SWA dreigt met tuchtklachten tegen OOB-leden in NBA-bestuur

Het bestuur van de Stichting Wakkere Accountant (SWA) dreigt uiterlijk eind oktober tuchtklachten in te dienen tegen de OOB-leden in het NBA-bestuur.

Eerder deze maand werd al duidelijk dat de stichting wil dat de NBA tuchtklachten tegen alle accountants werkzaam bij de door AFM gekritiseerde OOB-kantoren Accon avm, Baker Tilly Berk, BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, Mazars en PwC. Dit schreef het bestuur van SWA in een brief aan het NBA-bestuur. Volgens de stichting bestaat er een “wijdverspreide opinie dat de NBA meer geïnteresseerd zou zijn in de belangen van grote kantoren dan van mkb-kantoren”. Inmiddels heeft het NBA-bestuur laten weten dat er aan deze oproep geen gehoor wordt gegeven.

 

SWA meldt daarop vandaag het volgende: “Na rijp beraad heeft het SWA-bestuur in deze brief gevraagd hoe het NBA-bestuur een eind denkt te maken aan deze klassejustitie tussen MKB- en OOB-kantoren. De in deze brief genoemde feiten wekken immers de schijn dat de OOB-kantoren zich via de NBA een feitelijk oligopolie hebben weten te verschaffen in de belangrijkste toezichthoudende organen binnen en buiten de NBA. Daarnaast blijkt dat het NBA-bestuur haar eigen wettelijke regels in art. 3 en 12.6  WAB niet naleeft en haar OOB-leden in het bijzonder art. 5 VGBA niet nakomen. Mocht een passende reactie uitblijven, is om voornoemde redenen besloten uiterlijk eind oktober tuchtklachten in te dienen tegen de OOB-leden in het NBA-bestuur.”

Gerelateerde artikelen