Studieschuld maakt opbouwen pensioen nog moeilijker

De studieschulden die jonge Amerikanen opbouwen zijn op allerlei manieren een economische blok aan het been aan het worden. Advies en hulp zijn broodnodig.
Niet alleen blijven jonge Amerikanen langer thuis wonen en langer huren, voor ze een eigen huis kunnen kopen om zo te sparen – ruim 50% zal ook verder niet in staat zijn om voldoende te sparen voor een acceptabel pensioen.
 
Het Center for Retirement Research van Boston College (CRR) heeft de National Retirement Risk Index (NRRI), een metriek om de pensioenverwachtingen van US staatsburgers te meten, aangepast vanwege de groeiende studieschuldenlast. 
 
 
Uit de nieuwe indexcijfers blijkt dat 52% van de Amerikanen een fors risico loopt, nooit in staat te zijn een fatsoenlijk pensioen op te bouwen vanaf een studieschuld van $18.000. Bij een studieschuld van $31.000 (het gemiddelde bedrag dat recent afgestudeerden in 2013 schuldig waren) en de verwachte groei van het aantal college graduates meeneemt is het vooruitzicht nog dramatischer en blijkt ruim 56% op latere leeftijd in de problemen te komen. 
 
Deze (te verwachten) stijging van de NNRI komt qua effect overeen met een korting van 20% op de social security voor gepensioneerden, zeg maar de US AOW – de belangrijkste bron van inkomsten voor gepensioneerden in de VS. 
 
Ook in ons land zal het nieuwe studiefinancieringsstelsel de positie van werkende versus studerende jongeren fors gaan beïnvloeden. Accountants zouden (kinderen van) hun cliënten ook hier op tijd op kunnen/moeten wijzen – een van de nieuwe vormen van financiële dienstverlening? 
 
Gerelateerde artikelen