Strenger toezicht ZZP-constructies laat iedereen koud

Werkgevers noch ZZP'ers maken aanstalten om zich aan te passen.

Contractvormen voor ZZP’ers worden nog niet massaal aangepast, ondanks de naderende handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad komen er wel veel vragen over binnen, maar groeit het aantal ZZP-constructies nog steeds en neemt het aantal uitzend- en detacheerconstructies nog niet toe.

  • Volgens jaar gaat de overheid optreden tegen schijnzelfstandigheid bij ZZP-constructies
  • Werkgevers noch werkende treffen voorbereidingen
  • Integendeel, het aantal ZZP-constructies neem nog steeds toe
  • Op termijn zullen steeds meer van ZZP’ers als uitzendkrachten aan de slag gaan

De verschuiving van ZZP- naar uitzendconstructies is nog niet gaande, hoewel Randstad daar wel op had gerekend. Afgelopen voorjaar bleek dat een derde van de ZZP’ers bang was voor de DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Randstad verwacht wel dat de verschuiving van ZZP naar uitzendconstructies geleidelijk zal gaan.

Staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) verzekerde vorige maand al dat ondernemers in 2025 niet gelijk een boete hoeven te verwachten als ze de regels overtreden. Voorwaarde is wel dat zij kunnen aantonen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. De wet die bedoeld is om een einde te maken aan deze misstand op de arbeidsmarkt werd al in 2016 van kracht, maar tot dusver werd alleen opgetreden in gevallen van evident misbruik.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Veel zelfstandigen weten nog niet precies wat de verandering voor hen betekent en hoe ze ermee zullen omgaan, meldt Randstad op basis van eigen onderzoek onder zeshonderd respondenten. De meesten lijken hun opdrachten of opdrachtgevers te willen aanpassen (60 procent) of een dienstverband bij een werkgever te gaan combineren met werk op ZZP-basis (31 procent).

Volgens Randstad blijven werkenden behoefte hebben aan autonomie, flexibiliteit en eigen regie. Dat geeft hem de overtuiging dat uitzendwerk het meest logische alternatief is werk op ZZP-basis. Randstad denkt van die verschuiving te gaan profiteren, omdat het meer verdient aan uitzend- en detacheercontracten dan aan ZZP’ers. Voor werkgevers wordt mensen inhuren door de verandering wel duurder, omdat er een hoger BTW-tarief geldt op uitzend- en detacheerwerk. (ANP)

Werkgevers betalen miljarden te veel voor externen

Gerelateerde artikelen