Strafzaak begonnen tegen ‘de man van 150 miljoen’
Een schuldenlast van 150 miljoen euro en veel vragen over vermeende fraude bleven over. Over zijn gijzeling, de vlucht naar Dubai en de start van de strafzaak.
Met een geschat vermogen van 55 miljoen euro haalde Roger Lips jaren terug de Quote 500. In 2011 is duidelijk dat die notering er dan niet meer in zit als zijn privéjet in de buurt van New York aan de grond moet blijven.
Op last van de bank BNP Paribas, die ruim 21 miljoen dollar van de zakenman claimt, wordt het vliegtuig in januari 2014 geveild. De zakenman is dan in Nederland al failliet verklaard. Een maand eerder, op 16 december, wordt hij bij de curatoren in Den Bosch verwacht. Op het afgesproken tijdstip belt hij ze. Lips is bereid alle vragen te beantwoorden, alleen niet persoonlijk op hun kantoor. “Je kunt alle inlichtingen krijgen maar dan moet je duidelijk zijn over wat je wilt weten. En je bent niet duidelijk, je hult je in nevelen'', zegt Lips aan een van de curator in een door hem aan AccountantWeek vrijgegeven transcript van het die dag opgenomen telefoongesprek.
Lees ook: Roger Lips beschuldigt zakenpartner/RA van schenden integriteit
Twee dagen later spreken de curatoren en Lips elkaar opnieuw in een conference call. Daarin krijgt de zakenman een aanbod: hij mag de Kerstdagen met familie doorbrengen als hij zich daarna meteen meldt zodat hij vastgezet kan worden. De curatoren lieten hem al eerder gijzelen omdat hij niet voldeed aan de plicht om inlichtingen over zijn faillissement te verschaffen. “Ik ben dat niet van plan. Dan weet je het vast'', antwoordt Lips, waarna het gesprek wordt beëindigd.
Op de vlucht
Daags na dat telefoongesprek vertrekt de vastgoedman naar Zwitserland. Via daar reist hij door naar Dubai waar hij sindsdien woont. Sinds zijn faillissement in april 2013 zijn er vragen over verdwenen miljoenen. Het in 2014 gestarte strafrechtelijk onderzoek leidt telkens maar niet tot een rechtszitting. Totdat Lips in januari in de Zwolse rechtbank verwacht wordt. Maar het stoeltje voor de beklaagde blijft die dag leeg.
Zijn advocaat Willem Koops is helder op de zitting: Lips verschijnt niet in Zwolle zolang het gijzelingsbevel van de curatoren van kracht blijft. “De heer Lips is wellicht de enige in de wereld die op de vlucht is geslagen naar Dubai maar zich vanaf daar zeker niet aan de discussie heeft onttrokken.'' Hij verschuilt zich zeker niet voor de curatoren, zegt Koops. Hij is alleen op de vlucht voor een gijzelingsbevel die volgens de raadsman onrechtmatig is. De advocaat wil de rechter-commissaris uit Brabant die het gijzelingsbevel afgaf, horen.
Het Openbaar Ministerie wil de 'grote zaak' van de vermeende miljoenenfraude splitsen van de weigering van Lips om vragen van curatoren afdoende te beantwoorden. De vraag waarom dat nodig is, wil het OM niet beantwoorden. In de zaak is ook zijn vrouw verdachte. Bij de herstructurering van het concern voorafgaand aan het faillissement zou onrechtmatig met miljoenen geschoven zijn. “Dan gaat het over mogelijk bedrieglijke bankbreuk van een gigantisch concern'', zegt haar raadsvrouw Carolien Noorduyn. De twee zaken losweken kan niet, stelt ze. “De faillissementen van de vennootschappen van cliënt zijn rechtstreeks het geval van het oordeel van curatoren over de tussen 2008 en 2012 verrichtte rechtshandelingen.''
Reactie Lips
Aan Roger Lips is de vraag voorgelegd waarom hij niet op de zitting verscheen. Hij betoogt de curatoren telkens van antwoord voorzien te hebben. Waarom dan toch de vrees voor een gijzeling? “Ik vrees niets'', reageert de vastgoedman op de vraag via Twitter vanuit Dubai, “maar ik weiger pertinent me op laten sluiten zonder dat daar een wettelijke basis voor is.''
Volgens Lips worden helemaal geen vragen gesteld door de curatoren. “Ik heb anderhalf jaar moeten procederen om post van de rechter-commissaris te mogen ontvangen. En na de verplichting me te faxen, kon ik eindelijk een besluit ontvangen op het verzoek om de curatoren te verplichten vragen te stellen. Daar loopt nu zelfs cassatie over.'' De curatoren misbruiken de wet, stelt hij. Gijzeling mag slechts in het uiterste geval toegepast worden als iemand pertinent weigert informatie te verstrekken. “Dit zijn echte witteboordencriminelen van het ergste soort, met de wet in de hand.''
'Het sterfhuis'
De curatoren waren niet bij de strafzaak aanwezig. Ze hebben in meerdere faillissementsverslagen uit de doeken gedaan hoe er met miljoenen geschoven zou zijn om dit geld uit de failliete boedel te houden. LHO Beheer, waarbij de afkorting volgens de curatoren staat voor 'Lips Holding Oud', ging in juni 2014 failliet. LHO liet voor 124 miljoen euro aan 'concurrente crediteuren' achter, ofwel schuldeisers die worden uitbetaald nadat de banken hun vorderingen terughebben.
Overigens wordt meer dan 100 miljoen van de grootte van die vorderingen betwist. Volgens de curatoren was LHO vanaf 2009 een 'sterfhuis', een 'parkeerplaats voor verliezen'. Dat jaar werden alle activa overgeheveld naar Lips Group BV, gelieerd aan zijn vrouw. LHO werd op ingenieuze wijze geplunderd, stellen de curatoren op basis van een rapport van een registeraccountant. De bv kocht aandelenbelangen van de vrouw van Lips en van de stichting de Vijf Musketiers. Deze stichting zou van de kinderen van de zakenman zijn. Lips als bestuurder liet LHO “deze kooptransacties aangaan tegen prijzen die in geen enkele verhouding stonden tot de reële waarde van de gekochte deelnemingen'', staat in het faillissementsverslag. LHO betaalde 30 miljoen euro voor iets dat volgens de accountant nog geen 8 ton waard was.
Het Openbaar Ministerie kreeg van de rechtbank tot 23 januari om te reageren op de onderzoeksvragen van de raadslieden. In maart beslist de rechtbank in Zwolle hoe de zaak verder gaat.