Stoelendans rond de grote accountantsnetwerken

Kantoren blijken steeds gemakkelijker van de ene alliantie naar het andere netwerk van onafhankelijke kantoren te verhuizen.
Het zijn spannende tijden voor de grote internationale kantorennetwerken. Hoewel ze hun gezamenlijke inkomsten zagen groeien met bijna twee miljard dollar (de totale omzet van  de Accountancy Age top 40 Netwerken zal dit jaar ruim $189 miljard bedragen, zo is de verwachting) is het verre van rustig aan het front. 
 
Een aantal netwerken groeit flink, andere daarentegen verliezen (grote) leden.  Zo verloor PKF International (440 kantoren in 150 landen) vorig jaar een groep leden in de VS, die verder gingen onder de naam Allinial Global (met een geschatte omzet van $1,6 miljard).  Allinial Global sluit zich nu aan bij IAPA, waardoor dat netwerk weer fors groeit in de Verenigde Staten. 
Tegelijk gingen KS International en Morison International samen verder als MorisonKSI  – met een totale omzet van >$ 1 miljard. Die ‘fusie’ was weer het gevolg van het vertrek uit Morison van het Britse MHA MacIntyre Hudson, dat zich aansloot bij Baker Tilly International…
 
 
Ook in de Big Four ( gezamenlijk goed voor $ 124 miljard, ofwel twee derde van de omzet van de Top 40) werd van plaats gewisseld. PwC nam de leiding  ( $35,4 miljard) over van Deloitte ($35,2 miljard). EY op 3 ( $28,655) liep verder uit op hekkesluiter KPMG (omzet $24,4). 
Vooral bij de middelgrote en kleinere netwerken ( aangevoerd door BDO met een fee income van $7,3 miljard)  verwacht Accountancy Age veel splitsingen, fusies en transfers. 
 
Een uitgebreide bespreking van deze stoelendans leest u via accountancyage.
Gerelateerde artikelen