Stijging bestellingen leaseauto’s door wijziging in bijtelling

Het aantal bestelde nieuwe leaseauto’s steeg in de eerste helft van 2015, vergeleken met dezelfde periode in 2014, met 22 procent. Dat blijkt uit een analyse van leasemaatschappij en mobiliteitsaanbieder Athlon onder haar wagenpark van ruim 100.000 voertuigen. De stijging van het aantal bestelde leaseauto’s valt deels te verklaren door de aangekondigde wijzigingen in de bijtelling in 2016.

Marchel Koops van Athlon: ‘Doordat de bijtellingsregels in 2016 wederom op de schop gaan, zien we dat veel leaserijders de bestelling van een nieuwe auto naar voren hebben geschoven. Vandaar dat we begin dit jaar ruim 22 procent meer bestellingen mochten vastleggen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Met name auto’s in de categorieën 14 en 20 procent zijn populair.

Verwachte lichte daling bestellingen 2016

Begin 2016 voorspelt Athlon als gevolg van de nieuwe regelingen weer een lichte daling in bestellingen. Koops: ‘In januari 2016 wijzigt de bijtelling nogmaals, waardoor een deel van de leaseauto’s een bijtellingscategorie omhoog gaan en de leaserijder duurder uit is. Dat zal een piek voor het einde van het jaar opleveren. Wij kopen daarom op voorraad auto’s in in de gunstige bijtellingscategorie, die gegarandeerd in 2015 worden afgeleverd.

Mini nieuw in lijst meest bestelde leaseauto’s

Hoewel Volkswagen als merk het meest werd besteld, is de Peugeot 308SW het populairste model in het eerste kwartaal van dit jaar. De Volkswagen Golf behaalt een tweede plek, gevolgd door de Renault Clio Estate. Mini is dit jaar nieuw in de top-10. Verder steeg Ford van een achtste naar vijfde plek.

Top 10 populairste modellen 2015
 
1. Peugeot 308SW 
2. Volkswagen Golf 
3. Renault Clio Estate 
4. Skoda Octavia Combi 
5. Volkswagen Passat Variant 
6. Mercedes C-klasse Estate 
7. Volvo V40 
8. Volvo V60 
9. Audi A3 Sportback 
10. Mitsubishi Outlander 

Update Auto & Fiscus in één dag
Adviseert u als accountant uw klanten regelmatig op het gebied van de ‘auto van de zaak’? Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe autoregels voor u en uw klanten? Volg de cursus Auto & Fiscus, ontdek in één dag alle fiscale wet- en regelgeving rond de auto en adviseer gegarandeerd uw klanten op een hoger niveau. Meld u direct aan.

 

  

Gerelateerde artikelen