‘Steviger rol auditcommissies gewenst’

Auditcommissies bij bedrijven zouden een sterkere rol en grotere verantwoordelijkheid moeten krijgen. Dat schrijft Jan Bouwens, hoogleraar accounting aan de Universiteit van Amsterdam, vandaag in het Financieele Dagblad.

Bouwens hoopt dat de Commissie Toekomst Accountancy naar versterking van auditcommissies kijkt. Een stevigere rol voor de auditcommissie leidt naar verwachting tot betere benoemingsprocedures en betere afspraken over de inzet van de accountant bij de controle van de jaarrekening, zegt Bouwens.

‘Het is van belang dat de auditcommissie onafhankelijk van het management functioneert. Het is helaas geen uitzondering dat auditcommissies de controlerende accountants onder druk zetten zaken te accorderen die in de ogen van de accountant geen goedkeuring toekomen’, constateert Bouwens. ‘Om dit te voorkomen moet de auditcommissieleden verklaren dat naar hun waarneming de bestaande accounting systemen de economische gebeurtenissen getrouw weergeven. Zo’n verklaring zou de auditcommissie niet kunnen geven als men onder druk met het management meebuigt.’

Gerelateerde artikelen