‘Stel rekenkamerfunctie bij waterschappen verplicht’

De Waterkring, het samenwerkingsverband van rekenkamercommissies bij waterschappen, heeft aan de minister van Infrastructuur en Milieu en die van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd de verplichting dat elk waterschap over een rekenkamer- functie moet beschikken in de Waterschapswet op te nemen.

Op dit moment hebben 12 van de 23 waterschappen een rekenkamerfunctie. In tegenstelling tot de gemeenten en provincies is het hebben van een rekenkamerfunctie niet verplicht. Bij behandeling van de Wet modernisering waterschapsbestel is besloten dit aan de waterschappen zelf over te laten.

De waterschappen krijgen de komende jaren een steeds belangrijkere rol. Waterschappen geven jaarlijks € 2,5 miljard uit wat betaald wordt uit de waterschapsbelastingen. De komende jaren zullen deze stijgen vanwege de toenemende aandacht voor het waterbeheer en de kwaliteit daarvan. Over de besteding van de waterschapsbelastingen moet publiek verantwoording worden afgelegd. De rekenkamer kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren door onderzoek te doen naar de doelmatige bestedingen en de effecten daarvan.

De Waterkring bepleit – ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting – het invoeren van de rekenkamerfunctie bij de waterschappen. Over nut en noodzaak hiervan heeft de Waterkring een position paper uitgebracht en aan alle waterschapsbesturen toegezonden. Hierin wordt de hoop uitgesproken dat de instroom van waterschapsbestuurders er op zullen aandringen dat die er ook in hun waterschap komt.

Gerelateerde artikelen