Steinhoff gebruikte mistige constructies rond vastgoed

De noodlijdende beursgenoteerde meubelfabrikant Steinhoff heeft jarenlang constructies gebruikt die de werkelijke eigenaar van zijn Britse vastgoed verhulden.

Steinhoff, dat statutair in Amsterdam is gevestigd, is verwikkeld in een boekhoudschandaal. De VEB klaagde de meubelgigant aan wegens verlies voor aandeelhouders. Ook Steinhoff’s accountant Deloitte wordt door de VEB aangeklaagd, maakte de vereniging afgelopen vrijdag bekend. 

Het bedrijf kan de werkelijke waarde van miljarden aan bezittingen niet duidelijk maken. Vorige week meldde Steinhoff dat het Europese vastgoed 1,1 miljard euro minder waard bleek dan gedacht. Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat de vennootschap van Steinhoff op de Bahama's, waarin de panden zijn ondergebracht, enkele jaren geleden in acht dagen drie keer van eigenaar wisselde. De krant baseert zich op de Panama Papers. 

“Deze snelle wisselingen in aard en omvang van het aandeelhouderschap kunnen bedoeld zijn om transacties en identiteiten aan het zicht van (belasting)autoriteiten te onttrekken”, zegt Jan van Koningsveld, directeur van het Offshore Kenniscentrum. ”Het is onlogisch dat er zoveel verschillende beheerders en trustkantoren bij betrokken zijn. Hier zit waarschijnlijk de crux van het verhaal.”

Steinhoff zelf zegt geen commentaar te willen geven zolang het forensisch onderzoek van accountantskantoor PwC naar zijn boekhouding loopt.

Gerelateerde artikelen