‘Steeds meer fraude met cryptomunten’

Fraude met cryptomunten komt steeds vaker voor, merkt de Fraudehelpdesk.
In de eerste vier maanden van dit jaar is al voor 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld, in meer dan de helft van de gevallen was die gerelateerd aan cryptomunten. Dat bevestigt de Fraudehelpdesk na berichtgeving van het nieuwsprogramma EenVandaag.
 
Beleggingsfraude, waaronder fraude met cryptomunten, gebeurt onder meer met behulp van nepadvertenties. Volgens de Fraudehelpdesk wordt beleggingsfraude steeds gemakkelijker doordat de criminelen gebruik maken van gelikte websites. In heel Europa zijn onlinebedrijfjes actief die zeggen dat ze voor de klant beleggen in cryptovaluta's via hun (nep-)handelsplatform.
 
Degenen die erin trappen zijn volgens de Fraudehelpdesk geen domme mensen. De organisatie geeft aan dat de oplichters slim zijn en precies weten hoe ze mensen moeten bespelen. Vaak zijn de slachtoffers ouderen, die vaak meer geld achter de hand hebben om te beleggen.
 
De Fraudehelpdesk verwacht dat de totale schade aan beleggingsfraude voor 2021 rond de 17 miljoen euro zal uitkomen, met meer dan 500 gedupeerden. Daarmee zou de schade door beleggingsfraude in een paar jaar tijd bijna zijn verdrievoudigd. In heel 2018 was het schadebedrag zo'n 5,8 miljoen euro, waarbij 168 mensen gedupeerd raakten.
 
In Turkije vindt momenteel een groot onderzoek plaats naar een mogelijke omvangrijke fraudezaak rond cryptomunten, waarbij tientallen arrestaties zijn gedaan. De oprichter en topman van het cryptohandelsplatform Thodex is onlangs Turkije ontvlucht, met naar verluidt 2 miljard dollar aan bezittingen van beleggers. Er is een internationaal aanhoudingsbevel voor hem.
 
De Fraudehelpdesk is een door de overheid gefinancierde instantie die helpt te voorkomen dat Nederlanders slachtoffer worden van fraude.
Gerelateerde artikelen