Steeds meer fouten in controlewerk grote kantoren VS

Personeelsverloop en hybride werken zou de boosdoener zijn.

Grote accountantsorganisaties die internationaal werken maken steeds meer fouten bij de controle van Amerikaanse bedrijven. Dat signaleert de PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board), de Amerikaanse toezichthouder voor de accountancy. Bij dertig procent van de accountantscontroles werden fouten ontdekt door de inspectie. Twee jaar geleden was het foutpercentage nog 21. Het betreft accountantscontroles die zijn verricht door de Big Four, BDO en Grant Thornton. 

De afkalvende kwaliteit zou volgens accountantsorganisaties te maken hebben met personeelsverloop en hybride werken. De PCAOB hecht echter weinig geloof aan deze uitleg. “We zijn drie jaar verwijderd van de pandemie en accountantskantoren hebben de verantwoordelijkheid om de uitdagingen het hoofd te bieden”, aldus voorzitter Erica Williams van de PCAOB. 

Ook bij kleinere accountantsorganisaties zou het aantal fouten toenemen. Die bedienen doorgaans kleinere bedrijven en maken meer fouten dan de grote kantoren. Meer dan de helft van de gecontroleerde audits van deze kleinere kantoren voldeed vorig jaar niet aan de Amerikaanse normen.

 

Gerelateerde artikelen