Steeds meer aanmeldingen open fondsen voor gemene rekening

Het aantal aanmeldingen bij de Belastingdienst voor open fondsen voor gemene rekening zit stevig in de lift. Ruim een kwart van de aangemelde fondsen voldoet trouwens niet aan de voorwaarden.

Dat meldt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op Kamervragen over het open fonds voor gemene rekening. Vorige maand schreef dagblad Trouw dat vermogende particulieren massaal gebruik maken van een nieuwe route om belasting te besparen en anoniem te blijven. Via dit zogeheten fonds voor gemene rekening omzeilen zij de belasting op vermogen. Bovendien zijn zij via deze constructie niet terug te vinden in het openbare Handelsregister.

Wiebes laat nu weten dat er inderdaad sprake is van een toename van het aantal aanmeldingen voor  open fondsen voor gemene rekening. In de jaren tot 2015 werden er jaarlijks enkele tientallen open fondsen voor gemene rekening bij de Belastingdienst aangemeld ter registratie. In 2015 waren dit er circa 200 en in 2016 circa 300. In 2017 zijn er tot medio augustus ongeveer 550 aanmeldingen ontvangen. De Belastingdienst beoordeelt of deze aanmeldingen voldoen aan de voorwaarden om te kwalificeren als een open fonds voor gemene rekening. Doordat tot op heden ruim 25% van de aangemelde fondsen niet voldoet aan de voorwaarden, is het aantal nieuwe open fondsen voor gemene rekeningen lager dan het aantal aanmeldingen.

Wiebes: “Kortom er zijn duidelijk meer aanmeldingen, al blijft het in absolute aantallen relatief beperkt ten opzichte van het totaal aantal belastingplichtigen in box 3. (…) Op dit moment vind ik het, ook gegeven de demissionaire status van het kabinet, niet opportuun om wettelijke maatregelen te treffen.”

Gerelateerde artikelen