Startende ondernemers krijgen alsnog recht op coronasteun

Rechter doet uitspraak over coronasteun aan ondernemers

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft bepaald dat startende ondernemers alsnog recht hebben op loonkostensubsidie tijdens de coronacrisis. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor financieel managers en register accountants die betrokken zijn bij het beheer en de controle van coronasteunmaatregelen. De CRvB oordeelde dat een restaurantondernemer die in mei 2020 was gestart, ten onrechte geen toegang kreeg tot de NOW-regeling. Dat schrijft het ANP.

  • CRvB: Startende ondernemers alsnog recht op coronasteun
  • UWV moet NOW-aanvragen opnieuw beoordelen zonder startdatum
  • Uitspraak kan leiden tot golf herzieningsverzoeken en nieuwe aanvragen

De uitspraak van de CRvB stelt de eerdere besluitvorming van het kabinet ter discussie. Hoewel de rechter erkent dat er in het begin van de pandemie snel gehandeld moest worden, oordeelt hij dat er na verloop van tijd meer aandacht had moeten zijn voor de nadelige financiële gevolgen voor startende ondernemers.

UWV moet NOW-aanvraag opnieuw beoordelen

Het UWV krijgt nu de opdracht om de NOW-aanvraag van de ondernemer opnieuw te beoordelen. Daarbij mag de startdatum van het bedrijf niet meer worden meegewogen. De CRvB suggereert dat het UWV kan kijken naar de omzet uit het derde kwartaal om de NOW-subsidie voor de daaropvolgende periode te berekenen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gevolgen voor andere startende ondernemers

Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere startende ondernemers die tijdens de coronacrisis buiten de boot vielen. Financieel managers en accountants zullen mogelijk te maken krijgen met een golf van herzieningsverzoeken en nieuwe subsidieaanvragen, schrijft de Accountant.

Kritiek op uitvoerbaarheid van steunmaatregelen

De uitspraak van de CRvB onderstreept de complexiteit van het opzetten en uitvoeren van steunmaatregelen tijdens een crisis. Hoewel de noodzaak voor snelle actie wordt erkend, benadrukt de rechter dat er na verloop van tijd meer ruimte had moeten zijn voor maatwerk.

Financiële impact op overheidsfinanciën

De mogelijke toekenning van NOW-subsidies aan startende ondernemers kan een aanzienlijke impact hebben op de overheidsfinanciën. Financieel managers in de publieke sector zullen de budgettaire gevolgen hiervan nauwlettend moeten monitoren.

Lessen voor toekomstige crisismaatregelen

Deze uitspraak biedt belangrijke lessen voor het ontwerpen van toekomstige crisismaatregelen. Beleidsmakers en uitvoeringsinstanties zullen flexibeler moeten zijn in het aanpassen van regelingen naarmate een crisis voortduurt, aldus Amerikaans recruiter. 

Rol van accountants bij herziene subsidieaanvragen

Register accountants zullen een cruciale rol spelen bij het beoordelen en controleren van herziene subsidieaanvragen. Hun expertise zal nodig zijn om de juistheid en rechtmatigheid van deze aanvragen te waarborgen.

Internationale vergelijking van steunmaatregelen

In het licht van deze uitspraak is het interessant om te kijken naar hoe andere landen zijn omgegaan met steun voor startende ondernemers tijdens de coronacrisis. Volgens een recent rapport van de OESO hebben verschillende landen specifieke maatregelen getroffen om startups te ondersteunen tijdens de pandemie.

Juridische precedentwerking van de uitspraak

De uitspraak van de CRvB kan een juridisch precedent scheppen voor vergelijkbare zaken. Dit kan leiden tot een heroverweging van andere coronagerelateerde steunmaatregelen en hun toepassingscriteria.

Aanpassing van bestaande steunregelingen

Naar aanleiding van deze uitspraak zullen bestaande steunregelingen mogelijk moeten worden aangepast. Financieel managers en beleidsmakers zullen de implicaties hiervan zorgvuldig moeten analyseren.

Economische impact van steun aan starters

Het alsnog verstrekken van steun aan startende ondernemers kan een positieve invloed hebben op het economisch herstel. Jonge bedrijven zijn vaak een bron van innovatie en werkgelegenheid, wat cruciaal is in de nasleep van de coronacrisis.

Communicatie naar betrokken ondernemers

Er zal een duidelijke communicatiestrategie nodig zijn om startende ondernemers te informeren over hun mogelijke recht op steun. Financieel managers en accountants kunnen hierin een adviserende rol spelen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen