Staan de multinationals inmiddels echt boven de wet?

Google komt gemakkelijk weg. Facebook is niet van plan één cent meer belasting te betalen. Apple lobbyt hard om miljarden naheffingen in Europa te voorkomen.
Het gemor wordt steeds luider.
 
HMRC nam vorige week genoegen met een nabetaling aan de Britse belastingdienst van £130 miljoen. De klokkenluider, die 100.000 interne Google-emails toespeelde aan HMRC waaruit bleek dat de zoekmachinegigant miljarden ponden winst via Ierland doorsluist naar Bermuda noemde het bedrag in de Daily Mail ‘een schijntje’. Barney Jones, die tussen 2002 en 2006 voor Google UK werkte, zegt dat wat hem betreft de ‘naïeve’ directie van HMRC op zou moeten stappen. 
 
Steve Hilton, eerder een van de belangrijkste politieke souffleurs van premier Cameron, heeft in de Daily Telegraph publiekelijk gewaarschuwd voor de stiekeme lobby van de grote multinationals die “alles doen wat in hun macht ligt om fiscaal hun zin door te drukken”.  Hilton is overigens in de beste Britse traditie getrouwd met een voormalig directeur van Google Uk, Rachel Whetstone; David Cameron is de stiefvader van hun zoon. Hilton zegt er alle begrip voor te hebben dat de burgers elke dag bozer worden door de onthullingen en schandalen. ‘Het besef groeit, dat die multinationals zó groot en machtig geworden zijn, dat overheden naar hun pijpen dansen – zij denken echt boven de wet te staan!”
 HMRC lijkt de claim van Google UK te accepteren dat het geen ‘permanent base’ heeft in het VK, zelfs al is Groot Brittannië een van hun grootste klantenregio’s buiten de VS. Men gaat ervan uit dat het bedrijf jaarlijks ca  £1,2miljard uit GB winst via Ierland en Nederland doorsluist naar Bermuda, waar het geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen. 
 
Inmiddels onderzoekt HMRC ook Facebook voor onaanvaardbare belastingontwijking in het VK tussen 2010 en 2014. Tegenover de Financial Times  zegt de onderneming zich met hand en tand te zullen verzetten tegen ‘any and all such claims’. Vorig jaar nog sloot Facebook een huurcontract ter waarde van £16,5 miljoen voor een nieuw Brits hoofdkantoor, waar 200 werknemers gemiddeld € 350.000 per jaar verdienen. In 2014 betaalde Facebook de Britten £4000 aan vennootschapsbelasting bij een omzet van £105 miljoen.
Bloomberg meldde deze week dat Apple Inc. veel energie steekt in een lobby in Brussel tegen verder onderzoek naar haar belastingpraktijken in Europa – waarbij bedragen  genoemd worden tot meer dan $8 miljard dollar aan achterstallige belastingen.
 
Chief Executive Officer Tim Cook sprak donderdag jl. met antitrust-commissaris Margrethe Vestager om zijn zaak te bepleiten. Na dat gesprek twitterde Cook dreigend dat de producten van zijn bedrijf “meer dan 1,4 miljoen banen in Europa overeind hielden”. Apple genereert ca 60% van haar omzet buiten de VS, maar betaalt daarover gemiddeld slechts 1,8% belasting, berekent Bloomberg. 
 “Als de Commissie overeind blijft, en Ierland dwingt om voor Apple  de normale belastingtarieven te hanteren,  dan zal Apple over tien jaar 10% moeten betalen over de ruim honderd miljard dollar winst die het bedrijf in tien jaar weggesluisd heeft,” zegt Alex Cobham, directeur onderzoek  bij het Tax Justice Network.
Gerelateerde artikelen