SRA: onduidelijk wanneer AFM niet-OOB-segment onderzoekt

Er bestaat bij accountantskantoren in het niet-OOB-segment onduidelijkheid over wanneer toezichthouder AFM de sector gaat onderzoeken. Het aangekondigde onderzoek in de niet-OOB-sector van beoogd eind 2018 is successievelijk uit de AFM-agenda verdwenen.

Dit schrijft SRA-voorzitter Paul Dinkgreve RA in een artikel op de SRA-site. Volgens Dinkgreve heeft de AFM de toetsing van het niet-OOB-segment waarschijnlijk uitgesteld door de ontstane commotie over de AFM-rapportages bij de Big4, de groeiende politieke frustratie over accountants en de druk die de Tweede Kamer vervolgens legt op de AFM. “Deze politieke druk geeft ook voor de AFM een spanningsveld. Het Internationale Monetaire Fonds heeft immers in zijn toetsing van de toezichthouder aangegeven dat het te lang duurt voordat zij een directe waarneming ook in het niet-OOB-segment uitvoert. Blijkbaar is de druk van de Tweede Kamer groter en heeft de AFM deze keuze gemaakt,” aldus de SRA-voorzitter.

 

Dinkgreve verwacht dat na de jaarwisseling de agenda 2019-2021 van de AFM verschijnt en dat dan ook duidelijk wordt wanneer de toezichthouder het niet-OOB-segment bezoekt. Dinkgreve: “De wijze waarop het onderzoek zal plaatsvinden, zal vanzelfsprekend ook pas later duidelijk worden. Maar, stel dat het begin 2019 wordt, dan zullen nog steeds de dossiers 2017 centraal staan. Dat betekent dat het zaak is om te zorgen dat alle kwaliteitsverbeteringen in de dossiers 2017 zijn ingezet.”

Gerelateerde artikelen