Soap over Italiaanse fusie BDO en Mazars wordt vervolgd

De soap rond de ‘fusie’ in Italië van BDO en Mazars heeft een vervolg gekregen in een rechtbank in Milaan. Daar werd BDO min of meer op de vingers getikt. Zo werd geoordeeld dat vertrouwelijke documenten die eigendom zijn van Mazars, maar zich in BDO-kantoren bevinden, inbeslaggenomen moeten worden.

In augustus 2015 meldde International Accounting Bulletin (IAB) dat het er alle schijn van had dat BDO en Mazars in alle stilte waren gefuseerd. Die conclusie werd getrokken op basis van een brief aan klanten die was ondertekend door managing partner Paolo Scelsi van BDO Italië en managing partner Simone Del Bianco van Mazars. In de brief werd medegedeeld dat de audit, accounting en consulting activiteiten van de twee firma’s per 23 juli onder de vlag van BDO Italia S.p.A. plaats zouden hebben.

Een notaris die bij de transactie betrokken was bevestigde dat de deal had plaatsgevonden. Dit zou betekenen dat Mazars in Italië zich alleen nog maar zou bezighouden met compliance en tax. BDO zou hierdoor in omvang verdubbelen in Italië.

Een woordvoerder van Mazars stelde echter dat hier sprake was van een ‘ongepast’ en ‘niet-gecoördineerd’ initiatief door een deel van de partners van Mazars en een deel van de partners van BDO. Mazars liet weten juridische en tuchtrechtelijke stappen te ondernemen tegen de betreffende partners.

Volgens IAB heeft de (tucht)rechter nu in het voordeel van Mazars geoordeeld. BDO moet niet alleen vertrouwelijke documenten van Mazars inleveren, maar ook werd het BDO verboden om gebruik te maken van Audisoft V9, software die alleen bedoeld is voor member firms van Mazars.

Bovendien moet BDO binnen 30 dagen een brief sturen aan de 1.100 voormalige klanten van Mazars waarin wordt uitgelegd dat de betwiste fusie niet een generieke was, maar de verkoop van een bedrijf. Klanten mogen daarom binnen drie maanden hun contract met BDO beëindigen. Ook moet BDO de uitspraak van de (tucht)rechter op zijn website en in twee landelijke dagbladen publiceren.

 

Gerelateerde artikelen