Slechts een op de vier Indiase bedrijven is voorbereid op implementatie nieuwe accounting-standaard

Ind AS 115 is vanaf april 2016 verplicht voor grotere ondernemingen. Maar er is nog veel werk te verzetten, blijkt uit onderzoek.
Op 1 januari jongstleden maakte het Ministerie van ‘Corporate Afairs’ van India bekend, welke bedrijven over zullen moeten gaan op het nieuwe accounting-systeem op basis van de Indiase versie van IFRS, Ind AS 115.
 
Bedrijven kunnen vanaf dit jaar al op vrijwillige basis werken met de nieuwe standaard, maar vanaf april 2016  zal het verplicht zijn voor beursgenoteerde ondernemingen met een waarde van meer dan ‘Rs 500 crore’ ( ‘Crore’  is  hoe het getal 10.000.000, tien miljoen, in het zuiden van Azië wordt geschreven).
 
Bedrijven met een waarde van tusen de 250 en 500 crore roepies volgen een jaar later.  Meer details voor de liefhebber treft u in dit document. Volgens  Grant Thornton’s International Business Report, hier al vaker aangehaald, is slechts een op de vier ondernemingen in India zo ver, dat ze met een gerust hart de genoemde data kunen afwachten. 
 
Vooral de nieuwe strengere eisen rond ‘revenue recognition’  zullen een forse impact hebben, verwacht Grant Thornton,  zeker bij de ( voor India zo belangrijke) ICT-sector, maar ook de bouw en de retail zullen hun berekeningsmethoden moeten aanpassen. Andere problematische aspecten zijn deferred en advanced payments, licentie-overeenkomsten, breakage (de waarde van niet- gebruikte   tegoeden, bijv. uw airmilesvoorraad) en non-refundable upfront fees.
 
Gerelateerde artikelen