Slecht nieuws voor Nederland: EU gaat multinationals dwingen al hun fiscale afspraken openbaar te maken

Volgens de Guardian worden de betreffende maatregelen begin april openbaar gemaakt.
De Europese Commissie kreeg vorige maand veel kritiek over zich heen, toen deze opperde dat het misschien voldoende zou zijn als grote multinationals fiscale afspraken alleen aan individuele overheden bekend zou maken, zonder dat deze informatie openbaar hoefde te worden. 
 
Maar nu wordt in Brussel gefluisterd, dat grote (vooral Amerikaanse) multinationals als Google, Facebook en Amazon wel degelijk bij wet gedwongen zullen worden al hun inkomsten en belastingbetalingen te publiceren, en dat de EU-ambtenaren druk bezig zijn de betreffende richtlijnen en regelgeving te formuleren. De bedoeling zou zijn om al op 12 april as. met de aankondigingen ter zake te komen.
 
Volgens drie niet nader geïdentificeerde hoge EU officials is de conclusie van een impact-analyse van een dergelijke beslissing positief uitgevallen, en zal de betreffende informatie in elk land (binnen de EU) waar de ondernemingen werkzaam zijn openbaar gemaakt dienen te worden. Er zou consensus bereikt zijn binnen de Commissie om een en ander te verplichten voor ‘de grootste ondernemingen’, niet alleen die van en in de EU. Er is nog discussie over de ondergrens van de omzetten waarboven ondernemingen onder het nieuwe regime zouden vallen.
 
In principe zouden alle 28 landen met een dergelijke maatregel in moeten stemmen – maar volgens insiders heeft de Commissie besloten tot een truc die bestaat uit het ‘aanpassen’ van twee bestaande richtlijnen, waardoor goedkeuring door 16 van de 28 landen zou volstaan.
Dat is slecht nieuws voor landen als Nederland, Ierland en Luxemburg, die een fiscaal aantrekkelijk vestigingsbeleid koesteren.  
 
Gerelateerde artikelen