Shell wint Sijthoff-prijs voor financiële verslaggeving

In een financieel rampjaar voor de gehele oliesector is er toch een lichtpuntje voor Shell. Het bedrijf won donderdagavond de FD Henri Sijthoff-prijs in de categorie 'hoofdfondsen op het Amsterdamse Damrak' voor haar uitmuntende financiële verslaggeving.

Marjan van Loon, directeur Shell Nederland, nam de prijs namens Shell in ontvangst. Dat meldt Het Financieele Dagblad. 

Extra opmerkelijk is dat het bedrijf en de oliesector momenteel onderhevig zijn aan stevige maatschappelijke kritiek. In Nederland staat het bedrijf onder druk om haar belastingafdrachten en heeft het dit jaar zware koersverliezen moeten incasseren op de beurs. De beurswaarde en beursprestaties worden echter niet meegenomen in de beoordeling, aldus jurylid Roderick Munsters. “We beoordelen de kwaliteit van de verslaggeving. En die heeft afgelopen jaar een flinke stap gemaakt. Shell stak er dit jaar met kop en schouders bovenuit.”

De invoering van de nieuwe Britse corporate-governance code vormt de grondslag voor de stappen die Shell heeft gezet op het gebied van verslaggeving. “Die is in 2019 ingevoerd en behoort tot de meest vergevorderde codes in Europa”, zegt Munsters, die tevens lid is van de Monitoring Commissie, in Nederland verantwoordelijk voor aanbevelingen op dit gebied.

“De Britse regels schrijven bijvoorbeeld vrij gedetailleerd voor hoe je met de stakeholders de dialoog voert en wat je daarmee doet in de verslaggeving”, legt Munsters uit. “Dat Shell een plc (een Britse vennootschap, red.) is, is dus helemaal geen belemmering, maar heeft juist geholpen.”

De maatschappelijke kritiek op Shell omtrent het afdragen van belasting was voor de jury geen reden om de prijs te weigeren. “Wat wij beoordelen is Shell plc, niet Shell Nederland. Dat verslag is transparant en gaat in op dilemma's. Er zijn inderdaad bedrijven die beter scoren in het overzicht van de betaalde vennootschapsbelasting. Ik herinner me bijvoorbeeld hoe de winnaar van vorig jaar, Randstad, dat heeft gedaan. Er is dus bij Shell wel verbetering denkbaar.” 

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs bestaat uit voorzitter Peter Sampers, hoogleraar accounting in Maastricht, oud-belegger Roderick Munsters (in het verleden onder meer ABP en Robeco) en bankier Jan van Rutte (president-commissaris de Volksbank).

Gerelateerde artikelen