‘Ondernemingen VS selecteren accountants die cijfers willen manipuleren’

Bij werving en selectie van finance-personeel, prefereren beursgenoteerde ondernemingen in de VS die kandidaten, die bereid lijken te zijn de cijfers te manipuleren om de winst op te poetsen, zo blijkt uit onderzoek.
(Accounting-)Wetenschappers van de University of South Carolina ondervroegen werving- en selectiebureaus en ‘finance and accounting executives’ en concluderen, dat de strijd tegen corporate gefoezel met de boekhouding niet gewonnen zal worden, door alleen de regelgeving en het toezicht wat aan te scherpen. 
 
Zij lieten de deelnemers een keuze maken uit steeds twee kandidaten voor een bepaalde functie op de afdeling Finance, waarbij de kandidaten grosso modo vergelijkbare achtergronden hadden, alleen nogal verschillende normen en waarden. En in 88% van de gevallen viel de keus op de kandidaat die meer bereidheid toonde om de gaten in de wet op te zoeken, zo blijkt.
 
De conclusie kan alleen maar zijn, zo stellen de wetenschappers, dat de meeste financiële afdelingen grotendeels bemensd zijn met professionals die het niet zo nauw nemen met  standaards en normen, als het gaat om waarheidsgetrouw boekhouden. "Onder die omstandigheden zullen strakkere regels niet veel uithalen!".
 
Al eerder meenden onderzoekers dat zeker aan de financiële top veel lieden de toon zetten, die niet vies zijn van ‘earnings management’. Dit onderzoek lijkt te bevestigen, dat de nieuwe aanwas dezelfde karaktereigenschappen vertoont, en dat daardoor die traditie zichzelf in stand zal houden. 
 
Het onderzoek door South Carolina accounting professor Scott Jackson en zijn team wordt gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Accounting Association  in Chicago.
Gerelateerde artikelen